Двама от обвиняемите по случая се издирват

Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo - на нейната дейност и финансовите потоци. Това обяви в ефира на „Събуди се” директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

„Необходим е много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ. Именно той ще бъде възложен на тази - една от най-големите, световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Имат изключително богат опит и авторитет”, допълни той.

Четирима души с обвинения по случая „Nexo”, двама от тях - с гаранции от по 1 млн. лв.

Четирима души са с обвинения във връзка със схемата. За тях Сарафов каза: „Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от „Обеля”, а наистина едни от най-високоинтелигентните хора”, уточни той.


Обвиняемите заемат ръководни позиции в компанията. „Двама души от тях са в неизвестност. Предприемат се действия да бъдат издирени, за да им се предявят обвинения. Информацията ни е, че не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че не са напускали пределите на България”, допълни шефът на НСлС.

Nexo: Отхвърляме обвиненията на прокуратурата, ще заведем искове за стотици милиони

От Nexo твърдят, че става дума за политическа атака. „В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването”, подчерта Сарафов.

Относно среща във Финансовото министерство, за която е разказал свидетел, директорът на НСлС каза: „В рамките на разследването ще се разпитат още участници във въпросната среща, ще се установи какъв е бил предметът ѝ. Не бих искал да влизам в политически дискусии. Политиката ще я оставим на политиците”, каза още той.

Политическият отзвук за Nexo

Сарафов уточни, че в предмета на разследването не е включено финансирането на политически партии от Nexo, каквато информация се появи. „Кой, кого и защо е финансирал изобщо е вън от предмета на разследването по делото. Нас това не ни интересува. Ако имат отношение към престъпна дейност, политици ще бъдат разпитани”, увери той.

Коментара му за съдебната реформа гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.