Вчера той беше изслушан в Бюджетната комисия по темата с дарителите от Nexo

Депутатите отстраниха председателя на Сметната палата Цветан Цветков. До тук се стигна след като стана ясно, че служители на компанията Nexo са правили дарения на политически партии.

Предложението беше вкарано извънредно за разглеждане и предизвиква сериозен скандал в залата, който продължи няколко часа. ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход” поискаха отстраняването му. Мотивите – първо, изтекъл мандат и второ, не е изпълнявал контрол върху финансирането на политическите партии. Решението за това предложение беше взето, след  като вчера на изслушване в Бюджетна комисия по темата Цветков обясни, че Сметната палата е с изключително ограничени права при проверката на дарителите и може да проверяват само дали доходите им отговарят на даренията, но не и къде работят.

Депутатите създадоха временна комисия за Nexo

„Продължаваме Промяната”, „Възраждане” и „Демократична България” видяха обаче скрити мотиви. Предложението за отстраняване на председателя на Сметната палата беше внесено изненадващо. И веднага предизвика остър отпор.  „Дали целта не е да се овладее един независим орган и да се насочи в определена посока?”. Такъв въпрос зададе депутатът от ДБ Атанас Славов. Вносителите отрекоха обвиненията за скрити мотиви.

От ДПС обаче потвърдиха, че техните мотиви са свързани именно със случая Nexo.

С гласовете на вносителите на искането Цветан Цветков беше отстранен. Той самият беше категоричен, че това е атака. „Атаката може би е от тези, които го поискаха. Наредили сме проверка на служителите на Nexo”, каза той.

До избирането на нов председател временно изпълняващ длъжността ще бъде заместничката на Цветков - Горица Кожарева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook