История за стотици милиони, политика и власт

Как ще завърши панаирът с Пловдивския панаир. В "Срещу течението" с Евгений Генчев влизаме в темата, след като тази седмица беше създадена парламентарна комисия, която да проверява случая. Имаше протести, имаше сблъсъци дори, имаше политически атаки, а въпросът дали пловдивският панаир ще остане изцяло в ръцете на бизнесмена Георги Гергов остава.

Веселина Александрова, общински съветник от „Демократична България“ разказва: „От октомври 2021 г. Георги Гергов започна постъпки към придобиване на останалите  49% , в момента се опитва да вземе 29% от община Варна. Община Варна притежава 29% от Панаира, но иска да ги влее в „Пълдин туринвест“. Варна ще престане да бъде акционер в Панаира, но ще стане акционер в „Пълдин туринвест“. Георги Гергов притежава 75% от това дружество.“

Иван Петков, депутат от „БСП за България“, казва: „Интересно как един октопод в продължение на години се бори това нещо да се случи и накрая то може да стане факт. Защо Иван Гешев мълчи. Акциите на Варна са нужни на Гергов, за да има пълната власт над имуществото на Панаир Пловдив.“

САГАТА С ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР: Община Варна си иска парите за акциите

Александрова добавя, че през 2016 година правителството на Бойко Борисов подписва решение на МС, в което се казва, че останалите 49% от държавата се даряват на Пловдив и Варна. „Вдигна се шум, Борисов спря нещата и каза да се върнат на държавата. Пловдив не прие тези 20%, защото беше обидно. Варна взе решение да ги върне, но се оказа, че кметът тайно не е изпълнил това решение. И сега Варна решава вместо да ги върне на държавата да ги върне на Гергов. Хората от ГЕРБ и БСП тук подкрепят това“, продължава тя.

Иван Петков заявява, че „хората, които влязоха от листата на „БСП за България“ са хора на Георги Гергов. „Те са гласували против нашите позиции. Гласуват заедно с ГЕРБ. Твърдя, че ГЕРБ и съветниците на Гергов „автентична лява“ гласуват заедно“, допълва той.

Стефан Шилев, депутат от ГЕРБ-СДС, казва, че колегите им от ДБ са започнали кампанията доста рано – както парламентарна, така и за местните избори. Той казва, че не е запознат с варненския казус. Ние ще направим всичко възможно Пловдивския панаир да не премине в чужди ръце, посочва той.

Румен Йончев, председател на Комисията за Пловдивския панаир и депутат от „Български възход“, казва, че е редно да се намесят в този спор като арбитър. „Ясно е Варна какво цели, именно внасяне на акции на Пловдивския панаир във въпросното дружество. Целта е придобиване на мажоритарен дял в Панаира от един собственик. Всички досегашни стъпки водят до заключението, че Варна работи в полза на Георги Гергов.“

Веселина Александрова разказва, че Пловдивският панаир е бил в забранителния списък за приватизация, защото е важен стратегически обект за България. Изваден е от списъка по времето на правителството на Сергей Станишев, допълва тя. „Сергей Станишев е бивш руски гражданин. Кметът на Варна Иван Портних е бивш руски гражданин. Георги Гергов е руски гражданин и почетен консул на Русия. Не можем да си затворим очите за тази нишка.“, завършва тя.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.