Според нея не липсват противовирусни медикаменти

Вече не е нужно пациентите с COVID да се поставят под карантина, достатъчно е да се третират както всички останали пациенти с респираторни инфекции. Това каза за "Твоят ден" д-р Гергана Николова.

23 нови случая на COVID-19

"Усеща се осезателен натиск върху болничната помощ, но това е период, в който по начало има много респираторни заболявания. Тази година COVID отстъпи на грипа, но нямаме и мерките от предишните две години. Сега очакваме пика на грипа. Липсата на ваксини пък се дължи на сериозно подценяване на заразата", заяви тя. И призова да се използват маски.

Според нея не липсват противовирусни медикаменти. "Грипът не се лекува с антибиотик, а с противовирусни медикаменти. От тях няма недостиг. Мои пациенти не са се върнали с такова оплакване. В някои случаи на бактериална инфекция се налага да се приложи антибиотик, но и да го няма, може да бъде заместен", обясни д-р Николова. 

По думите ѝ вариантът на COVID Кракен все още не е толкова разпространен у нас. "Той е вирулентен, но не и агресивен спрямо усложненията", посочи медикът.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.