Правната комисия на парламента се събра извънредно

Последна работна седмица за 48-ото Народно събрание преди разпускането му. Правната комисия на парламента се събра, за да стане ясно, че приемането на механизма за разследване на главния прокурор върви към сигурен провал. Юристите в нея се събраха, но не за да гласуват промените на второ четене. 

Комисията се събра извънредно, за да обедини докладите по законопроектите, свързани със съдебната реформа, а не, за да ги гласува. Председателят ѝ Радомир Чолаков обясни, че процедурите вървят в срок, но тепърва се чакат предложения между първо и второ четене. След това те трябва да се гласуват в Комисията и чак тогава да влязат в зала за финализиране.

С остър тон Радомир Чолаков обяви, че министърът на правосъдието е създал грешни очаквания за срока, в който може да бъде приет Механизмът за разследване на главния прокурор. Той обясни, че преди гласуването на второ четене има дълга процедура.

„Всякакви други ажиотажи представляват груб натиск и опит за изнасилване на Народното събрание, на правилника, на законите, на Конституцията. Парламентът е на финала си и искам да запазим добрия тон, който ще е необходим на народните представители, които ще заседават в 49-ото НС. Тогава съм сигурен, че тези законопроекти ще бъдат приети в един много по-добър вид”, посочи Чолаков.  

От „Възраждане” също отправиха обвинения към Министерството на правосъдието за забавяне на текстовете. „Всички останали три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс изчакваха разглеждане заради Министерството на правосъдието. Изчакваха то да внесе публично обявеното намерение за внасяне на Наказателно-процесуалния кодекс, който се случи на 30 декември”, каза Петър Петров.

 

 

„Демократична България” върна обвинението. Оттам припомниха за бързото приемане на промените в Изборния кодекс. „Това Народно събрание показа двоен стандарт. Някои законопроекти ги движеше особено бързо, други ги движеше с удобна скорост. Нека не си припомняме отново с какви срокове гледахме Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс”, заяви Надежда Йорданова.

От „Продължаваме Промяната” бяха категорични, че времето щеше да стигне, ако нямаше забавяния, като се обърнаха към колегите си от ГЕРБ. Така засега прогнозите са, че и в този парламент съдебна реформа няма да бъде постигната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.