Вижте невероятните творби

Фън Даджонг, национален първокласен художник от североизточната китайска провинция Ляонин, е посветил повече от шест десетилетия на рисуването на тигри. Вместо да последва баща си в бокса, той решава да преследва кариера в изкуството. Работата му е силно повлияна от любовта му към родния му град Бенси Сити, известно местообитание на тигри в Китай. Фенг е добре известен със своите иновативни и смели картини.

Явора Петрова представя изложбата си „100 сонета 100 рисунки”

Неговите тигри приличат повече на хора, които са мощни, но добронамерени, смели, но нежни. 

Художникът споделя, че стремежът му към рисуване започва в ранна възраст. „Китайците обожават тигрите от древни времена. Китайските идиоми за тигъра предават послания за сила и жизненост. Например „силата и жизнеността на тигър“ и „смел като дракон и жизнен като тигър“. Тигрите са символ на сила и смелост. В края на 90-те години на миналия век дойдох в горския парк на сибирския тигър в Мудандзян, провинция Хейлундзян. Това беше първият път, когато видях толкова много тигри, живеещи в естествената им среда. Те са толкова различни от тигрите, живеещи в клетки. В този момент реших, че ще изобразя енергичността и силата на тигрите в картините си", каза Фън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.