"Търсят легитимация през конфликти, в които им е удобно да се позиционират”, обясни Делийски

„48-ият парламент е мъртво роден. Трудно е за този кратък период да давам каквато и да е оценка, трябваше да се направят определени неща, свързани с Плана за възстановяване. Ще го запомним с 2 неща – много трудния избор за председател на Народното събрание и с бързите промени в изборното законодателство”. Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS социологът Евелина Славова.

Излъчиха послание: „ние тук няма да се разберем, поне да свършим нещата, които ние имаме интерес от тях”, обясни Славова и допълни: „Оценките за парламента ги дава обществото, ние ги измерваме”.

Според политолога Страхил Делийски това народно събрание бе логично на излъчените представители от партиите. „С такъв тип представа за политическия процес, за демокрацията, ако щете, за парламентарната демокрация, няма как да се произведе друг тип народно събрание. Това е една представа, в която партиите могат да се занимават с всичко друго, но не и с политическо представителство на големи социални интереси. По-скоро се занимават с реализиране на частни интереси на големи спонсори. Търсят легитимация през конфликти, в които им е удобно да се позиционират”, каза Делийски.

След включването на депутата Йордан Иванов от ДБ Делийски коментира, че предвижданото обединение с ПП е обединение на „свободните и независимите”, обобщен като Добрите, които ще се борят за Шенген, Еврозона и правосъдна реформа. Това е горе-долу ¼ от гласувалите, което е около 1/3-та от избирателите. По сметките му това е около 1/8-ма от електората.

По-късно бе включен и депутатът Иван Петков БСП и коментарът на политолога Делийски бе, че от партията на Нинова не могат да направят оферта (за предстоящия вот), защото „президентът и правителството пречат.

„Около 5-6% е валидна тази оферта. Този конгрес няма да отлепи от тази оферта, той има смисъл само, ако реши, че БСП ще заработи като социалистическа партия. Не виждам как това ще стане. Докато БСП се занимава със социални мерки, а не с политика - толкова”, каза Делийски.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.