Това е четвърто посещение на Фон дер Лайен в Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е пристигнала в Киев с екип от комисари в четвъртък - ден преди срещата на върха Украйна-Европейски съюз в разкъсваната от война страна.

"Радвам се, че се връщам в Киев, за четвърти път след нахлуването на Русия. Заедно сме тук, за да покажем, че ЕС стои на страната на Украйна толкова твърдо, колкото никога досега. И за да задълбочим още повече нашата подкрепа и сътрудничество", написа тя в Twitter.

"Пристигнах в Киев, за да изпратя най-силния сигнал за подкрепата на ЕС към всички украинци", написа в Twitter и върховният комисар по външна политика Жозеп Борел, като уточни, че помощта на ЕС за Киев от началото на конфликта възлиза на 50 млрд. евро.

В Киев лидерите на Европейския съюз обявиха седми пакет помощ за Украйна на стойност 500 милиона евро.

„Европа е до Украйна от ден първи, защото знаем, че бъдещето на нашия континент се пише тук. Знаем, че вие се биете не само за вас самите. Това, което е заложено, е свободата. Това е борба за демокрация срещу авторитарните режими”, заяви Урсула фон дер Лайен.  

Срещата на Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с украинския президент е насрочена за утре.

„Обсъждахме нови санкции срещу Русия, 10-ти европейски пакет. Задачата на Европейския съюз е да намали руските способности да избягват санкциите. Колкото по-бързо бъде постигната тази цел, толкова по-бързо ще победим руската агресия”, заяви Зеленски.

Русия е мобилизирала 500 000 войници за нова мащабна офанзива в Украйна, която ще започне на 24 февруари, годишнината от руската инвазия.

„Русия концентрира части, за да опита отмъщение не само срещу Украйна, но и срещу свободна Европа и свободния свят. За да победим този враг, успехът на бойното поле не е достатъчен. Необходима е вяра в Европа, в свободна, мирна и обединена Европа със силата на нашите институции”, заяви Зеленски.

А Кремъл вече предупреди, че ще привлече вниманието на света на 24 февруари.

„Нашите дипломати ще направят всичко, за да гарантират, че хаосът във вид на събития, планирани от Запада заедно с режима в Киев за годишнината от специалната военна операция в края на февруари в Ню Йорк и на други места, да не бъдат единствените, които ще привлекат вниманието на международната общност. Ние подготвяме някои доказателства”, каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

На 24 февруари се навършват 365 дни откакто армията на Русия влезе в Украйна. Надеждите на Кремъл за 3 дни да свали правителството в Киев и да го замени със свой марионетен кабинет бързо се превърнаха в болезнена война, в която окупаторите не само, че не успяха да стигнат до столицата, но и бяха изтласкани до източната част на страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.