Мраморната скулптура е на мъж с лъвска кожа и тояга

Работник в Рим откри статуя на император, работейки по канализацията, съобщиха "Ройтерс" и БТА. Статуята е в естествен ръст, а императорът позира като героя Херкулес. 

Канализационните дейности са извършвани по Виа Апия - най-важният път в Древен Рим. Старите канализационни тръби са били премахнати с булдозер. Появи се лице и веднага определихме, че става въпрос за някой, позиращ като Херкулес, каза пред "Ройтерс" Франческа Романа Паолило, археолог към парка Виа Апия.

Мраморната скулптура е на мъж с отличителните за Херкулес лъвска кожа и тояга. Бръчките по челото са отличителен белег за скулпурите на императорите от III век - време на дълбока криза в империята. Скулптурата има известна прилика с император Деций, който е начело на Рим от 249 г. до 251 г., каза Паолило.

Статуята е счупена на няколко парчета и е наранена от строителните работи, довели до нейното откриване. В момента тя се почиства и реставрира. След завършване на реставрационните дейности, ще бъде експонирана за широката публика.

Деций е първият римски император, убит в битка. Той умира, сражавайки се срещу готите на територията на днешна България. Деций e сред първите императори, наредили гонения срещу християни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Розалия Благоева, БТА