Ако някой носи подобни гени, да увеличи профилактиката си, препоръча проф. Савов

„Ракът е генетично заболяване. Всяка една клетка на един жив организъм има заложена генетична програма. Тя казва какво да прави една клетка, как да си взаимодейства с другите. Равновесието на живота е клетките да изпълняват правилно заложената програма. Ако нещо в тази програма се промени, било на ДНК, било на РНК ниво, това означава, че начинът, по който клетките комуникират в организма ще бъде променен и нещо ще се случи в тях”. Това заяви в предаването „Пулс” по NOVA NEWS проф. Алексей Савов от Националната генетична лаборатория.

Той обясни, че при такива промени в един случай, клетките ще загинат. „В други – ще започнат да се развиват по неприемлив начин, водейки до наличието на неопластични процеси. Всяко едно онкологично заболяване е нещо, което се е случило на генетично ниво”, категоричен е той.

Пет болници в София предоставят вече и психологическа помощ за онкоболни

„Има десетки гени, които участват при регулацията на клетките и при които е доказано е, че при генетични варианти са предразположени към развитие на неопластичен процес. Ако изследваме и открием такива мутации, бихме могли горе-долу да се насочим към конкретните рискове. Ако един ген с генетичен дефект към 70% от случаите предразполага към развитие на белодробен карцином. Други са гените, които предразполагат към рак на яйчници, на гърда, на простата. Трети предразполагат към развитие на рак на кожата. Те донякъде се преплитат. Ако вземем предвид фамилната анамнеза, може да предупредим и да насочим пациента да прави профилактика в едно или в друго направление”, обясни проф. Савов.

В някои случаи мутациите на конкретния ген могат да влязат в групата на това, че даден карценом е по-агресивен или по-малко агресивен, обясни той възможностите за прогнозиране. Терапията е по-добър живот за пациентите с проблеми, препоръча генетикът.

Проф. Дудов: Има митологизиране на болестта рак в България

„При наследствените карциноми, ако човек знае, че носи подобни гени, той трябва да промени интензитета на профилактика. Ако някой е носител на такива гени, не означава, че ще развие рак”, категоричен е проф. Савов.

„Бъдете здрави и внимателни. В нашите ръце е да избягаме от редица проблеми и да бъдем по-дълго с хората, които обичаме”, пожела на зрителите проф. Алексей Савов от Националната генетична лаборатория.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.