Провокация имаше от тамошната полиция, бяха изпратили цивилни и жандармерия, дори техни медии бяха строени, заяви журналист

Много е неприятно отношението на РСМ към България и българската държавност. Не се е случвало границата ни да е затворена и после да има връчен документ, че български граждани са заплаха за тяхната страна. Северномакедонските власти искаха да унищожат възможността за съвместно честване. Цялата ни делегация е чакала 4 часа, за да поднесат венци на гроба на Гоце Делчев, вместо да го направят заедно с тяхната, каквато е препоръката на ЕК. В Северна Македония се е превърнало в ежедневие да се заплашват със смърт българи и полицията да не взема отношение. Това каза за "Твоят ден" Виктор Стоянов от фондация "Македония".

Партиите призоваха за намеса на европейските институции заради напрежението с РСМ

Според него България не бива да връща ветото, защото това е крайна мярка. "РСМ сама спира своята интеграция. Те не напредват в своите преговори, не се приближават към ЕС по свое желание. Трябва да се подпомогне българската общност в РСМ. Необходима е дългосрочна политика за сближаване на македонското общество с България", заяви той. Стоянов разкри, че получава заплахи за убийство от северомакедонци на етническа основа. И допълни, че е изпратил десетки сигнали до полицията в Скопие, но няма никаква реакция. 

Журналистът Захари Белчев смята, че от страна на РСМ няма воля за успокояване на ситуацията. "Опитват всячески да отдалечат двете държави. "Окрили ги вдигането на ветото и помислиха, че мога да действат като по комунистическо време. Боричканията станаха 15 коли зад нас. Провокация имаше от тамошната полиция, бяха изпратили цивилни и жандармерия, дори техни медии бяха строени, очевидно се очакваше да се създаде провокация. След като стояха часове имаше питане защо нещата не стават по-бързо. Провокацията беше търсена. Мерките не бяха за сигурност, а за недопускаемост на българи до гроба на Гоце Делчев", разказа той.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.