„Затова ръководството на АЕЦ „Козлодуй” е сменено”, поясни Росен Христов

Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй Александър Николов, който попадна в списъка „Магнитски”, опитва да прокара руско влияние и корупционни практики. Затова ръководството на атомната централа е било сменено. Това заяви в студиото на „Събуди се” енергийният министър Росен Христов.

„Структурираме нещата по абсолютно прозрачен начин. Енергетиката е сектор, където бюджетите са огромни. Става въпрос за стотици милиарди инвестиции и разходи за експлоатация и поддръжка. Не е неочаквано, че има такива апетити. Борим се активно срещу всякакви корупционни практики, включително партнираме с различни служби в страната и чужбина”, категоричен е Христов. По думите му България приветства всяка помощ и активна позиция в борбата с корупцията.  

Със сигурност има опити за руско влияние в Министерството на енергетиката, особено що се касае до ядрените технологии, смята министър Христов.

„Нашето решение е твърдо диверсификация и намаляване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два договора за доставка на ново, свежо ядрено гориво”, каза още енергийният министър.

Няма заведено арбитражно дело от Русия към България, обясни министърът на енергетиката, след като "Газпром" поиска парична неустойка от страната ни за природния газ. Росен Христов увери, че става въпрос за финансов спор, който е отдавна и допълни, че исканата сума не е свързана с отказа на България да плаща газа в рубли. Енергийният министър не уточни в какъв размер са претенциите на руската страна. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.