Йордан Божилов уточни, че санкциите към режима на Асад не се отнасят до хуманитарната помощ

В ситуации като трагедията в Турция човешката болка надскача нормалното поведение. За Ердоган ситуацията е много важна, тъй като на базата на това какво ще се случи, той ще увеличи или намали своята популярност преди изборите. Не изключвам и вътрешнополитическо напрежение. През зоните на разрушенията - Газиантеп и Искендерун преминаваха въоръжени бойци във връзка с войната в Сирия. Мародерските групи, които преминават, със сигурност са въоръжени. Това каза за "Твоят ден" Димитър Гърдев, председател на Комисията по външна политика в 46-тото Народно събрание.

По думите му районите на разрушенията в Сирия са завладени от опозицията, а дори и опозицията е разделена, частта в Идлиб е близка до Турция, но другата част не е. По темата с войната в Украйна Гърдев припомни, че догодина има избори в Русия и в ЕП. Затова ще се гони победа на бойното поле. 

Спасител, завърнал се от Турция: Най-трудно се преодолява скръбта в очите на хората

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната уточни, че санкциите към режима на Асад не се отнасят до хуманитарната помощ. "Рискът е голям, защото района на разрушенията в Сирия е и арена на битки. Нормално е да има случаи на мародери и критики към правителството след разрушенията в Турция. Можем да очакваме различни кризи оттук нататък", предупреди той. 

Според него ситуацията в Украйна може да се усложни на датата, на която е започнала инвазията. "Сценарий за сядане на масата за преговори е възможен, ако Украйна завладее още територии. Примирие без мирни преговори е най-вероятният сценарий", смята Божилов. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.