Гост в "Пулс" - кинезитерапевтът Станислава Андонова

При заболяване на сърцето е важно лечението – медикаментозно или оперативно. Кинезитерапията е съпътстваща при лечението на възпалителните заболявания на сърце. Работата на кинезитерапевта се определя от степента на заболяване на пациента. Това каза Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, в ефира на "Пулс" по NOVA NEWS.

Тя каза, че обучават болните в т.нар. дирижирано дишане. Специалистът посочи какви упражнения се правят в случай на сърдечно възпаление. „Когато белият дроб е в кондиция, сърцето също работи ритмично“, каза тя.

Д-р Чилингирова: Съвети при миокардит и перикардит

При тахикардия е противопоказно всякакво натоварване, каза Андонова. Тя обясни, че пациентите трябва да правят дълбоки вдишвания по 7-8 пъти дневно, по пет минути на серия. След това да прави леки разходки в равномерен ритъм, допълни тя. Упражненията не трябва да се правят след хранене, уточни специалистът.

Андонова разказа каква е разликата между перикардитите и миокардитите, и съответната разлика в поведението на кинезитерапевтите при тези заболявания.

Повете по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.