Позволиха си да обиждат служителите на компанията, заяви Николай Маринов

"Не съм прочел никъде, че изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) може да влиза в кабинет и като последния кръчмар да гони изпълнителен директор. Въпреки че съм действащият директор на „Ел Би Булгарикум”, ми бе отнет достъпът до банковите сметки. Сега дружеството не се управлява от никого. Избраният нов директор, който не е вписан, обикаля магазините и централното управление и заплашва служителите, че ако ме подкрепят, ще бъдат уволнени". Това заяви на пресконференция в БТА Николай Маринов, досегашен изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания.

По думите му на 20 февруари на заседание на борда на директорите на Държавната консолидационна компания е решено той да бъде освободен. На следващия ден той е изгонен от председателя на ДКК Венцислав Димитров. „Пич, ти си отстранен, ако не си тръгнеш доброволно, ще стане насила, ще извикам полиция”, цитира думите на Димитров директорът на млекопреработвателната компания. „Така мафията победи държавата”, каза Маринов за своето освобождаване.

В едночасова пресконференция той изреди подробно нарушенията от страна на ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) и министъра на икономиката Никола Стоянов – намеса в оперативното ръководство, определянето на по-висок бюджет за закупуване на автомобили, искане на документи за минали периоди и отричане, че са получени и други.

Маринов обясни, че с посредничеството на министър Никола Стоянов е получил оферта от фирма, която изкупува мляко от Унгария с показатели по-ниски от БДС. „Министърът договаря доставки на мляко с показатели масленост 3,5% , ние изкупуваме минимум 3,6% и протеин на млякото 3,2%. Освен тази оферта, получих и оферта за сухо мляко. Не съм искал нито едната оферта”, обясни освободеният шеф на „Ел Би Булгарикум”. „Получавам оферта на 1,28 лева на килограм, което като се превърне в литър и се преизчисли маслеността става над 1,50 лв. на литър. Сега изкупувам мляко от региона на 1,15-1,35 лева в повечето случаи 4% масленост и изкарвам два продукта”, каза Маринов и повтори, че с офертата за внос на мляко от Унгария ще бъдат сринати производителите във Видин, но и продукцията ще бъде некачествена.

Престъпление е да кажеш, че дъщерното дружество на една компания произвежда некачествена продукция, заяви досегашният директор на млекопреработвателното дружество. "Иска ли Димитров да приватизира „Ел Би Булгарикум”. Това са недопустими твърдения", заяви Маринов. „Няма да позволя някакви шарлатани, които от вчера са овластени, да тласкат предприятието към фалит. Нали се сещате какво значи в национален ефир да кажеш – „моето дъщерно дружество произвежда некачествена продукция. Чии интереси защитава г-н Димитров? Иска ли да приватизира „Ел Би Булгарикум”? Това са недопустими твърдения”, категоричен е досегашният директор на единствената държавна млекопреработвателна компания. Маринов даде примери, че му е искана информация от къде е закупувана суровина.

Маринов цитира заповед, издадена от него на 17 февруари, според която е изредил намаление на цените на продуктите. „Попитайте г-н Димитров защо като свалих цените 3 дни след това ме уволни”, обърна се Маринов към журналистите.

Той обясни, че е уволнен на базата на донос, пуснат от назначения на неговото място директор Владимир Русев, който е член на Съвета на директорите. „Димитров го приема, гласува го, освобождава ни – Русев си осребрява наградата. Отново трик на мафията”, каза Маринов.

За твърдението в този донос, че са закупени автомобили на завишени цени, Маринов обясни, че бюджетът за закупените коли, е одобрен от председателя на ДКК Димитров и вместо одобрените три, са закупени пет коли за същата цена. „Г-н Димитров какво искаше да прави със средствата от 150 000 лв., надписани за тези автомобили”, зададе той въпрос към присъстващите на брифинга.

Директорът на млекопреработвателното предприятие каза, че в края на януари е имало непосилен натиск да предоставя документи със срокове „от днес за днес” за щатове, трудови договори, наеми, обороти на магазини. „Г-н Димитров много ясно повтори, че той не е получавал никакви документи. Ето я поредната лъжа на мафията”, каза Маринов и цитира дати на свои писма, в които му е предоставял документи. „С мое писмо от 1 февруари, от 17 февруари и от 31 януари 2023 г. г-н Димитров е получил от мен всички изискани от него документи”, заяви Маринов.

Маринов оспори и твърдението, че председателят на ДКК не се меси в оперативното ръководство на компанията. „Г-н Димитров ми разпорежда да назначавам пенсионери на 70-годишна възраст на заплата от 6 хиляди лева – на служител, който да бъде оперативен директор. Подчертавам, служител, който към датата на назначаването работи в още три мандри частни като производствен директор”, каза освободеният директор на единствената държавна млекопреработвателна компания. Маринов показа мейл, в който се указва възнаграждението на този служител.

Освободеният директор на млекопреработвателното предприятие даде и друг пример - за финансовия директор на компанията Даниел Петров, който е определен от директора на ДКК с думите: „считай, че Петров е „моите очи, уши, ръце и крака – всичко ще определя той”. За този служител имало одобрение и от служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. От думите на освободения директор – назначеният с министерска санкция финансов директор ще одобрява разходи, ще определят цени, ще избират доставчици.

Той цитира съобщение, според което служител на компанията е написал, че му е казано, че не може да дава коментар без едноличния принципал на дружеството. „Ето го доказателството за мафията”, каза Маринов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook