Голямата награда получи главен инспектор Георги Тодоров

Главен инспектор Георги Тодоров получи наградата „Пожарникар на годината“. На специална церемония освен началника на службата в Горна Оряховица бяха отличени и българските спасителни екипи от земетресенията в Югоизточна Турция.

Припомняме случай от град Бесни. Часът е 08:00. Сирената за опасност от срутване вдига тревога.

„Няма място за страх при такива акции", каза гл. инсп. Калоян Дончев, ръководител на българския екип в Турция.

Българите водят тежка битка с времето, след като засичат сърдечен ритъм под отломките. В най-критичните часове от операцията начело е именно главен инспектор Калоян Дончев.
„Жената беше много навътре в развалините. Беше необходимо да правим укрепвания в тунела. За наше щастие всичко завърши успешно", обясни спасителят.

Акцията продължила 23 часа. „В момента, в който я извадихме, имахме огромен прилив на енергия. Бяхме готови да продължим веднага търсенето на още оцелели”, разказа Калоян Дончев.

На стотици километри от Бесни на терен са и военните лекари д-р Цветан Станимиров и капитан д-р Синан Емин. Двамата работят първо в Адана, а после и в Антакия. Задачата им е да окажат първа помощ на останалите живи под риуните.

„За съжаление такива не успяхме да намерим“, сподели Станимиров.

А когато надеждата за живи угасне, започва нова битка – тази с мъката. „Не се свиква със смъртта. Не се преодолява”, допълни мъжът.

По думите на Дончев най-трудно е когато видиш очакващите погледи на близките.

Спасителите ни в Турция: Бяхме надежда за хората там

 Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.