Той коментира казуса с погрешка поставените две дози антибиотик на бебе в Бургас

„Има неясноти, не знаем кой е антибиотикът. Това, което знам, е, че при режим на дозиране два пъти на ден през 12 часа  втората доза е дошла малко след първата. Това е грешка, която може да стане във всяка една болница по света. Колкото по-голяма е болницата, толкова е по-голям шансът да се случи това, защото хората са пренатоварени. Така коментира случая с поставената погрешка двойна доза антибиотик на бебе в Бургас проф. д-р Георги Момеков, ръководител на катедра „Фармакология“, Фармацевтичен факултет на МУ, в „Интервюто в Новините“.

Лекари в Бургас поставиха по погрешка двойна доза антибиотик на новородено

„Нямам съмнение, че точно в тази болница работят много сериозно, защото те покриват огромен периметър”, допълни той. Проф. Момеков каза, че антибиотиците, които се използват в педиатричната и кърмаческа възраст, имат отличен профил на безопасност. Допълнителна доза не крие гигантски рискове”, допълни той.

Проф. Момеков коментира и казуса с бракуването на ваксините срещу  COVID-19. „Българинът имаше достъп до всичко или почти всичко, което възникна в рамките на тези две години като превенция и като терапия“, допълни той. Професорът уточни, че темата за ваксините е много дълга. Той даде насоки за поставяне на следваща доза от ваксината срещу COVID-19. Момеков уточни, че COVID-19 се очертава като сезонно заболяване. „Все още не е ясно по какъв начин ще се модифицират тези ваксини, но вървим към сезонна имунизация подобно на тази при грипа“, коментира той.

Близо 2,8 млн. ваксини срещу COVID-19 ще бъдат бракувани

За грипа той каза, че не можем да осигурим покритие на най-рисковия контингент. Момеков каза, че е важно обществото да разбере ползата от ваксините.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook