За случилото се сигнализира майката на бебето

След инцидент със 17-дневно бебе, започна проверка в детското отделение на университетската болницата в Бургас. Майката на новороденото се оплака, че медицинска сестра предозирала антибиотика на детето.

Бебето, което е с диагноза пневмония, получило по погрешка втора доза, часове след като първото вливане било направено.

Здравословното състояние на детето е добро, увериха от ръководството на болницата.

След сигнала на майката в „Здравей България”, започна незабавна проверка в Първо детско отделение. Проверка бе разпоредена от Регионалната здравна инспекция. От лечебното заведение оправдаха грешката с изключителната натовареност на медицинския персонал.

В събота вечерта в Първо детско отделение на Университетската болница в Бургас , 17-дневното момченце получава предписаната му доза антибиотик. Майката на детето, което е с диагноза пневмония, го приспива и сяда да вечеря.

„Видях, че сестрата влиза и слага антибиотика на другото дете, което е в стаята. Продължих да вечерям и в момента, в който се обърнах втори път, видях, че медицинската сестра вече е над нашето кошче и слага антибиотик на моето дете. Скочих и попитах какво прави. Казах, че ние вече сме си взели антибиотика, че вече са ни го сложили и тя набързо излезе от стаята”, разказа Кристина Стоянова.

Педиатър преглежда бебето, минути след предозирането. Обяснява на майката, че не е проблем и на сутринта ще се сложи половин доза.

Тази сутрин, след участието на майката в ефира на NOVA започна проверка в Детското отделение.

„Грешката е допусната заради претоварване, от невнимание на дежурната сестра, за което тя изразява съжаление. Аз си представям самата тя как се чувства”, потвърди пред NOVA заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

Детето било стабилно и състоянието му се подобрявало, уверяват от болницата. Въпреки това майката настоява за наказание.

„Чувството за вина на тази сестра, която е в пенсионна възраст, е несъизмеримо с тежестта на едно евентуално наказание”, заяви д-р Светлозар Георгиев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.