Решението бе взето след бурни дебати

Скандали и протести съпроводиха новия опит да бъде преместен Паметникът на Съветската армия в София! Общинският съвет реши - предлага на кмета на града да поиска от областния управител монументът да бъде демонтиран и изложен в Музея на социалистическото изкуство. След два часа дебати - общинските съветници в София одобриха предложението за преместване на Паметника на Съветската армия. 41 от тях гласуваха "за", 13 бяха “против”, а един се въздържа.

До това предложение се стигна след живи вериги, както пред паметника, така и пред общината. Нейната сграда пък беше обстрелвана с яйца и червена боя.

Решението беше взето в късния следобед. И според него топката вече е в полето на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Именно тя сега трябва да разговаря с областния управител и да поиска от него паментникът да бъде преместен. Което означава, че последната дума ще бъде именно негова.

Протестиращи хвърляха яйца и боя по сградата на Столичната община (ВИДЕО+СНИМКИ)

В общината се чуха различни аргументи "за" и "против" съществуването на монумента в центъра на София. А към сградата полетяха яйца и боя. Хронологията следва в репортажа. 

Час преди заседанието в общината, започна протест. Полиция застана на входовете на сградата.

Протестиращите, сред които и представители на партии - БСП, “Възраждане”, “Левицата” и МИР, настояха Паметникът на Съветската армия да не бъде местен от Княжеската градина.

Малко след като общинските съветници започнаха да заседават към сградата полетяха яйца и червена боя.

Позицията на общинарите за Паметника на Съветската армия

Напрежението се покачи, когато общинските съветници от БСП излязоха от залата и се включиха в протеста. А вътре, преди да започнат дебатите по същество, постъпи предложение на БСП точката за Паметника да отпадне от дневния ред. То обаче не беше прието. И в крайна сметка мнозинството в залата реши - общината да поиска от държавата Паметникът да бъде преместен от центъра на София в Музея на социалистическото изкуство.

„Общинският съвет не може да нарежда на държавата, но общинският съвет може да взима решения за градоустройството на пространства. Тоест, ние предвиждаме на това място да няма Паметник на Съветската армия“, каза председателят на СОС Георги Георгиев. 

Донев: Решението за преместването Паметника на Съветската армия да се вземе след изборите

Защо паметникът няма място в Княжеската градина – от “емократична България”, ГЕРБ и “Патриоти за София” се аргументираха така: „Премахването на този монумент е един родолюбив акт, с който казваме, че не може повече да продължаваме да държим портрета на убийците на нашите бащи на стената си вкъщи“, каза Марта Георгиева.

„Това пространство стои някак си бездуховно, няма духовен живот, с изключение на някакви чисто идеологически натоварени мероприятия“, смята Антон Койчев от ГЕРБ. 

„Няма как национална държава да търпи подобен паметник на чужда армия. За съжаление и за срам на нашия град ние нямаме паметник нито на Кубрат, нито на Аспарух, нито на Крум“, заяви Карлос Контрера, от ВМРО.

Протестиращи хвърляха яйца и боя по сградата на Столичната община (ВИДЕО+СНИМКИ)

От БСП контрираха.

„Паметниците са памет и тя трябва да бъде помнена. Този паметник е издигнат в чест на победата над фашизма. Няма да позволим паметникът да демонтиран, събарян или оскверняван“, категоричен бе Иван Таков. 

Темата коментира и премиерът Гълъб Донев. Той призова политиците “да оставят темата за след изборите”. 

А в късния следобед, след края на дебатите в зала, започна почистване на общината.

Въпреки гласуването днес, окончателното решение трябва да бъде на областния управител на София.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.