Той коментира решението на съда на ЕС, според което „Марица Изток 2“ нарушава всички еконорми

Няколко ТЕЦ-а в югоизточния район са по-замърсяващи от останалите. Но ЕС не може да каже откъде точно идва проблемът, затова просто констатират, че в определения регион има замърсяване. Измервателните уреди на площадката на единия ТЕЦ могат да хванат замърсяването на другия. ТЕЦ „Брикел“ е най-замърсяващият в този район. А няколко силно замърсяващи централи рискуват да падне дерогацията за останалите. ЕС казва, че не може да има изключение от правилото, когато изискванията не се изпълняват. Това каза Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„От решението на съда може да последва това България принудително да бъде изключена от възможността да работи извън общоевропейските норми, което създава риск нашите ТЕЦ-ове изобщо да не могат да функционират“, обясни още Сандов.

Европейското законодателство и българската енергетика: Какво е бъдещето на въглищните централи

"Видях сериозен чадър върху някои предприятия, свързани с Христо Ковачки", заяви още политикът.

Според него дори София е частично замърсявана от този район. Политикът посочи, че трябва да бъдат затворени най-силно замърсяващите централи. Той допълни, че е необходимо да се модернизират съществуващите мощности.

Сандов коментира своя арест и глобата за неподчинение по време на протестите. „Защо съм глобен, след като арестът е бил незаконен?“, запита Сандов. Той каза, че е предприел действия в тази посока.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.