На тях се вижда как руски изтребител Су-27 се доближава плътно до американския безпилотен апарат ЕмКю-9

Пентагонът предприе необичайния ход да разсекрети и разпространи видеозапис от руското прехващане на военния разузнавателен дрон на САЩ, разбил се в Черно море преди два дни, предаде Ройтерс.

На публикуваните кадри руски изтребител Су-27 се доближава плътно до американския безпилотен апарат ЕмКю-9 при очевиден опит, според американските официални представители, да повреди дрона, докато е прелитал над Черно море.

Военни експерти с разнопосочни мнения дали напрежението между САЩ и Русия ще ескалира (ОБЗОР)

Вижда се също, че в един момент след друга близка руска маневра видеовръзката пропада, което според Пентагона е било следствие от сблъсъка между изтребителя и безпилотния летателен апарат. Записът завършва с кадри с повреденото според Вашингтон от сблъсъка витло на дрона, което направило летателния апарат неуправляем.

Около 40-секундното видео е с редактирано от американските въоръжени сили времетраене, но показва хода на събитията, заяви министерството на отбраната на САЩ.

„Вероятно се намира на дълбочина от 1200 до 1500 метра. Изваждането му би било доста трудна операция, независимо кой я провежда. Кораби там нямаме, но имаме много съюзници в района. Самият дрон вероятно е тежко повреден. Не вярваме да има много за намиране. Що се отнася до секретна информация - както обикновено сме взели съответните предпазни мерки. С голяма увереност можем да кажем, че там няма нищо ценно”, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили.

Случаят с дрона беше първият пряк американско-руски инцидент от началото на войната в Украйна и влоши още повече и без това обтегнатите отношения между Вашингтон и Москва. Но той също така напомни на света за опасността от пряк сблъсък между Русия и САЩ заради Украйна, в която Москва нахлу в Украйна преди малко повече от година, а западните съюзници подпомагат Киев с разузнавателни сведения и оръжие, отбелязва Ройтерс.

Русия отхвърли американските обвинения, че изтребителите ѝ са действали безразсъдно при инцидента с дрона над Черно море, който се разигра във вторник. Според нейната версия той се е разбил при "рязка маневра" от негова страна и не е имало никакъв контакт между него и неин самолет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Владимир Сахатчиев, БТА