Това е третото поредно увеличение на лихвите с 0,50%

Европейската централна банка обяви в четвъртък, че повишава трите си основни лихвени процента с нови 50 базисни пункта. Това се случва, тъй като експертите смятат, че „инфлацията ще остане твърде висока прекалено дълго" и въпреки сътресенията на финансовите пазари, които породиха страхове за глобална банкова криза.

ЕЦБ: Банките в еврозоната да отстранят недостатъците си и да контролират рисковете

Това е третото поредно увеличение, с което лихвите в еврозоната достигнаха най-високи нива от края на 2008 г. насам. Затягането е в съответствие с решимостта на ЕЦБ да осигури своевременно връщане на инфлацията към средносрочното целево равнище от 2%, посочват от Централната банка.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно и депозитното улеснение бяха повишени съответно до 3,5%, до 3,75% и до 3,00%. Решението влиза в сила от 22 март.

ЕЦБ повиши основните си лихвени проценти (ВИДЕО)

Според банката засилената несигурност потвърждава колко е важно бъдещите решения на Управителния съвет по паричната политика да се вземат въз основа на данните. Те ще се определят от оценката му на перспективата за инфлацията на база постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.