Двете черно-бели мечки отбелязаха Международния ден на пандите

Лошото време в Москва не попречи на доброто настроение на пандите Ру И и Дин Дин. Двете черно-бели мечки, които са сред питомците на зоопарка в руската столица, получиха огромна плодова торта и любимия им бамбук по повод Международния ден на пандите. Животните зарадваха с номерата си посетителите на зоологическата градина, които дойдоха да ги поздравят за празника. 

Ру И и Дин Дин пристигнаха в Московския зоопарк през 2019 година. Двете панди бяха посрещнати лично от руския президент Владимир Путин. Животните пристигнаха от Пекин със специалното разрешение на китайския президент Си Дзинпин. Те ще останат в Русия 15 години като знак на добрите отношения между двете държави.

Пекин практикува така наречената „панда дипломация”, давайки на заем редките животни на приятелски страни. Този вид се среща само в провинция Съчуан и доскоро беше смятан за критично застрашен. В Китай пандите са защитени от закона и за опазването и развъждането им се полагат особени грижи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс