Той е изложен в музей във Варна

Във Варна показват историческия скафандър на втория български космонавт Александър Александров. Именно с тази екипировка през далечната 1988 година той е прекарал близо десет денонощия в Космоса.

35 години по-късно космическата история оживява, благодарение на проекта "Космодрум". Домакин на изложбата е градската художествена галерия. „Музеите са места, в които се разказва културна история. Художественият музей не е просто вместилище на картини, той прави културни наративи и този проект е точно такъв, който разказва космическата история на България”, каза директорът на ГХГ "Борис Георгиев" – Варна Доротея Павлова.

„Една от основните мисии на "Космодрума" е да запознава публиката и да запазва космическата история на България и то по по-съвременен начин”, посочи авторът на проекта Ралица Герасимова. „Това е един скафандър, който един път е бил обличан и не е полетял в Космоса. Втория път обаче е имал възможността да полети в Космоса. Един скафандър - празнуван, разнасян, показван по време на социализма - доста мащабно”, допълни тя.

Чрез арт инсталацията хората имат уникалния шанс да се докоснат до оригиналния скафандър на родния космонавт. В изложбата човек може да усети и вкуса на истинската космическа храна, с която Александров лично се е хранил, прекарвайки близо 10 денонощия в Космоса.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.