Те се изследваха за радиоактивност, тежки метали и остатъци от ветеринарномедицински препарати

Вече са ясни резултатите от проверката на Агенцията по безопасност на храните от проверките на украински яйца на нашия пазар. Те бяха изследвани за радиоактивност, тежки метали и остатъци от ветеринарно-медицински препарати. Няма открити нарушения и яйцата са годни за продажба на българския пазар.

Още преди дни обаче от Съюза на птицевъдите изразиха опасения, че яйцата вече са се появили в търговската мрежа като българска стока. Днес организацията не коментира темата. А от Агенцията по храните обясниха – вносните яйца от трети страни са поставени под ежедневен контрол.

Ваня е излязла на пазар за яйца. Залага на българските - защото вярва, че отговарят на всички изисквания. Но, оказва се, има и друга причина.

„За българските гарантирам, че поне радиация няма да има“, казва тя.

Причината за безпокойството й са внесените у нас 2 милиона и 600 хиляди яйца от Украйна. В същия магазин опасенията на Ваня споделят и други - заради неясния произход на яйцата.

От Агенцията по храните обаче гарантират – всички яйца от Украйна по рафтовете са напълно безопасни.

„Изследвани са яйцата за радиоактивност, за тежки метали, за антибиотици, за сулфонамиди. И всички тези резултати са отрицателни, което значи, че яйцата са безопасни“, категорична е д-р Татяна Николова от БАБХ.

Украинските яйца са влезли у нас между 9-и и 19-и март. Разтоварени са в два склада. Николова уверява, че са влезли в страната със съвсем официални, редовни документи.

От агенцията показаха по какво се различават от българските.

„На тези яйца има два символа – U и A. Това означава, че е с произход от Украйна. Следващите цифри – това е номерът на животновъдния обект. Яйцата са тръгнали от регламентирани обекти“, обясняват от БАБХ.

До проверката се стигна след сигнал от Съюза на птицевъдите. Според тях било възможно яйцата да са влезли у нас без маркировка. И подозират, че стоката се е появила в търговската мрежа като български продукт. От Агенцията по храните отрекоха това да е възможно. А търговц призоваха хората да залагат на родната стока.

„Нашите агенции по храните си вършат толкова добре работата, до косъм са изстискали всичко, така че кокошката да добрува, ние имаме разширени клетки, даже червени лампи им слагаме на кокошките“, казва търговецът на яйца Ганчо Колев.

Ето и цялата позиция на БАБХ:

Днес излязоха окончателните резултати от пробата официален контрол на пресни кокоши яйца, клас А, с произход Украйна, внесени в Република България през периода 09-19.03.2023 година.

Анализът е извършен в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология (ЦЛВСЕЕ). Пробите са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и  радиоактивност.

Резултатите са отрицателни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.