Коментират икономистите Лъчезар Богданов и Калоян Стайков

Данните на Евростат показват, че Румъния не просто се е изтласкала от дъното в ЕС по БВП на глава от населението, а дори е изпреварила страни като Гърция, Латвия, Словакия и Хърватия и приближава Полша.

Същевременно България остава на дъното в класацията. Все пак страната ни се приближава до по-богатите, коментира главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

„Румъния не е шампионът. Литва догонва много повече. За 21 години тя е сближила 52 пункта, Румъния – около 50, България – 30. В последните няколко години Литва догонва средното в Европа с – 11-14%, Румъния – 14, България – 9%”, каза Богданов.

Той обясни как се изчисляват въпросните проценти. „Събираме всички страни от ЕС и виждаме средното ниво на БВП, изчислен през покупателната способност. Румъния скоро ще догони Испания, а Литва я е изпреварила. Ако продължи с това темпо, ще догони Италия, както впрочем и Чехия и Словения също я доближават”, посочи експертът.

Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков обясни, че това развитие е в резултат на комбинация от фактори.

„Няма едно нещо, което да посочим и да кажем: „Това е! Ако го направим, всичко друго ще се реши от само себе си”. Румъния е особен пример в ЕС. Тя има много голям вътрешен пазар и не е чак толкова отворена като икономика за разлика от повечето страни от ЕС, още повече България. У нас износът и вносът са между 60 и 70%, в Румъния – 50%. Тя има голям вътрешен пазар, който до някаква степен я предпазва от кризи, както и от големи шокове”, смята експертът.

Той даде пример с кризата с цените на суровините и енергетиката в последните години. И посочи, че Румъния е голям производител на природен газ и износител на електроенергия, което също оказва влияние. 

Лъчезар Богданов припомни, че растежът идва, когато икономиката е по-конкурентоспособна и производителна.

„Как се постига това? Със знание, което да се претвори в технология, съоръжения, капитал. Разликата каква е? За последните 10 години България има почти нулев растеж на инвестиции, в Румъния обаче ръстът е 3,6% за 10 години назад, а за последните 5-6 той е над 5% реален ръст. Трябва да има инвестиции, няма друго решение”, смята Богданов.  

„Трябва да се фокусираме върху конкурентните предимства на България и съответно - пречките, които спират бизнеса. Има допълнителен натиск върху бюджета, което може да се превърне в нов натиск и върху бизнеса”, смята Стайков.

Другото икономическо чудо от Източна Европа през последните 20 години е Естония, отбелязват икономистите.

„От влизането си в еврозоната има 22 пункта догонване. Естония отдавна изпревари Испания и вече „диша във врата” на Италия. Съвсем реалистично е страни от Източна Европа, които са били част от Съветския съюз, да догонват Западна Европа”, коментира Богданов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.