30% от пчеларите у нас може да преустановят работа

30% от пчеларите у нас - на кръстопът дали да преустановят работа. Браншът е в колапс, като посочва за основна причина нереализираната продукция от миналата година. Българските производители не са успели да продадат 50% от произведения мед, заради конкурентен внос от Украйна. Поради това, българските пчелари са загубили важни пазари в чужбина. Опасностите от кризата в бранша могат да се отразят още по-сериозно на България. 

Що е то "луд мед"

Според председателя на пчеларско дружество "Липа'' Ростислав Рашев България е добър производител на мед - около 10-12 000 тона, от които 2-3000 на вътрешния пазар. "Традиционно изнасяме за Германия, тази година загубихме позиции, защото се разреши безмитен внос на мед от Украйна. Половината от количествата ни остават нереализирани, добивите в Украйна са много по-големи, те са най-големия производител на мед - 40-60 000 тона, а и цените им са по-ниски", обясни той. И допълни, че пчеларите са подпомагани за последиците от войната, но става дума за 10 лева на транш за пчелно семейство.

По думите му много пчелари имат затруднения и са започнали първите продажби на пчелни семейства. "Естествените опрашители почти не се срещат при нас, заради пестицидите. Най-големият дял на опрашването идва от пчелите ни. Ако загубим стопанствата, ще загубим възможността за опрашване на културите, което ще доведе до проблеми със зеленчуци, плодове, слънчоглед, рапица. Има голям брой загинали пчелни семейства, сред причините са паразитно заболяване, климата, промени в генофонда им", заяви Рашев. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.