„Касата поема слагането на стави, които не стават за нищо”, посочи той

30 000 души годишно са прецакани от системата, за да доплащат за здраве. Това коментира в студиото на „Здравей, България” Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. 

„10 500 пациенти извършват доплащания за стави. На 8000 от тях са сменени тазобедрените - Касата плаща средно към 1080 лв. и пациентът доплаща 1500-3000 лв. На 2500 души са сменени коленни стави, за които Касата плаща 2700 лв., а лекуваният доплаща същата сума”, добави той.

„Ако нямате средства да доплатите, ви слагат става за 970 лв., която ще се развали много скоро. Тази базова става е поета от Касата, но тя не става за нищо”, посочи още експертът.

Втората категория лица са 10 000 случая, пострадали след катастрофи. „Основно имаме наранявания на главата, гръдния кош, крайниците, тазобедрените стави и т.н. Касата не плаща нищо. Всяка жертва на катастрофа си плаща, за да се лекува”, уточни Таушанов.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.