Сред задържаните е и 20-годишен българин

Кметът на Антверпен Барт де Вевер в бил мишена на арестуваната в понеделник джихаджистка групировка, планирала атентат, съобщи местният вестник „Нюзблад”. Сред задържаните общо 8 души е и 20-годишен българин. Групата планирала да атакува и полицейски участъци.

Задържаха българин за подготовка на атентат в Белгия

Кметът на Антверпен и председател на една от най-големите партии в страната е бил нарочен заради въведената забрана общинските служители в Aнтверпен да носят религиозни символи.

Подготовката на атентатите не била напреднала до степен, в която да са определени датата и часовете на ударите, според прокуратурата. Задържаните са били следени от известно време от службите за сигурност и е установено, че бързо са се радикализирали.

Пет от арестите са извършени в Антверпен, а останалите три - в Брюксел. Впоследствие един от задържаните е освободен. Българинът, за който към момента се знае, че се казва Сергей, е обвинен за участие в терористична група.

Българинът, задържан в Белгия, е заподозрян в предоставяне на оръжия за терористичен акт

От публикации в белгийската преса става ясно, че следователите на Федералната съдебна полиция в Антверпен едновременно са нахлули на няколко адреса на радикализирани младежи в понеделник вечерта. При обиските са открити оръжия.

Разследващите установили, че групите от Антверпен и Брюксел са търсели контакт помежду си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.