"Може да се разговаря за политики, но не за лица", смята тя относно въможността за съставяне на кабинет

„Заличаването на имената на двата български клуба в Битоля и в Охрид е по-скоро неуспех на българската дипломация. България не успя в последните месеци нито да договори промяна в имената, нито от самото начало да договори приемливи имена. Когато отваряме клубове, целта е да създават мостове между двете страни”. Това заяви външнополитическия съветник на бившия премиер Кирил Петков Весела Чернева в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според Чернева външно министерство очевидно не е направило достатъчно стъпки, за да договори безпроблемни имена. „Когато говорим за политика често интерпретацията и възприятията са по-важни от мнението на историците”, обясни заместник-директор на ЕСВП и директор на софийския офис.

Относно преговори между първите две политически сили, спечелили вота на 2 април (ГЕРБ и ПП-ДБ) тя смята, че може да се разговарят по политики, а не за лица, министерства, позиции, служби.

„Мисля, че това е в интерес на всички нас. Да има някаква формула за разговор за онези четири предприотирета, което едно правителство да реши с ограничен хоризонт. За съжаление, г-н Борисов каза, че не е склонен на това решение, такава формула може би е възможна с втория мандат. Персонализирането на тези разговори не е добра идея”, обясни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook