„Мафия, олигарси и политици се обединяват, за да унищожат прокуратурата”, обясни Иван Гешев

"Обществото е първата жертва на триумфално завръщащата се престъпност. Достатъчно е да видим какво се случи на шосетата и магистралите. Това е картината на завладяната от мафията държава. Сега имат други цели“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БГНЕС. Повод за думите му е образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група, чиято цел е дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицаи. „Мафия, олигарси и политици се обединяват, за да унищожат прокуратурата. Ще остана на поста си и ще дочакам тези хора да влязат в затвора”, допълни Гешев. 

Според медийни публикации подсъдимият за фалита на КТБ Цветан Василев е платил 350 000 долара на американски лобист, за да издейства санкционирането на главния прокурор Иван Гешев по глобалния закон „Магнитски“.

Гешев: Тези, които трябва да поемат отговорност, предлагат само избори

Гешев заяви, че е обиден, защото българският главен прокурор е оценен толкова евтино. „Не са останали явно много от парите на вложителите в банка КТБ”, каза иронично той и допълни, че не е учуден.

„Видяхте комуникацията между издирвания от Интерпол румънец - Овидиу Семенеску, подсъдимия Цветан Василев, на осъждания, а сега обвиняем и задържан, Дилиян Георгиев, на криминалния авторитет „Къро“, на журналиста Димитър Стоянов от сайта BIRD, споменаването на Бобокови, на партии и кой ли още не. Това е най-малкото, което явно правят“, заяви Гешев.

По думите му прокуратурата със своите активни действия е засегнала интереси за милиарди.

Гешев обяви, че „мафия, олигарси и политици се обединяват”, за да дискредитират магистрати и да унищожат прокуратурата като институция. Той изтъкна закриването на Спецсъда, като иронично заяви, че това е станало „под знамето на „съдебна реформа“. Реформата им е разруха и триумф на мафията, като цената за това плаща народът”, каза Гешев.

Прокуратурата изпрати в Сърбия заповед за задържането на Тренчев и Кънчев

Главният прокурор смята, че идеята за съдебна реформа е целяла дестабилизация на държавните институции и първа цел - прокуратурата. „Задкулисието, както често политиците наричат мафията, беше спонсор на тази революция, целяща да дискредитира и обезсили прокуратурата”, обясни Гешев и увери, че ще продължи да работи. „Иначе тази трагедия, наречена Преход, ще продължи. Дължим това на децата си“, добави главният прокурор.

Запитан дали има и някакви други причини, например, геополитически за увеличаване на заподозрените по закона „Магнитски”, главният прокурор Иван Гешев отговори: „Вероятно има много други нюанси. Ясно е, че зад Цветан Василев стои зловредното руско влияние. Вероятно затова го пазят в Сърбия. Може и парите да са руски. Знаете колко дипломати, извършващи разузнавателна дейност в полза на Руската Федерация, бяха обявени за персона нон грата в България, именно в резултат на нашата работа. Колко обвинени лица има по разследвания за шпионаж”.

Обвинител номер №1 припомни и вероятната руска шпионска група, която разкрихме, най-известният случай след така наречената „Кеймбриджка петорка“.

„Ясно е, че става въпрос и за хибридна дейност на Русия. Засегнахме много интереси”, допълни Гешев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.