Коментар на Румен Кънчев, Владимир Миленски, Александър Велев, Тодор Тагарев

Предлагала ли е България всичките си МИГ-ове на Украйна и какво показват серията изтекли документи от САЩ?

Според бившия министър на отбраната Тодор Тагарев страната ни не е предлагала безвъзмездна помощ. Като предложението за изпращането на изтребителите е вследствие на решението на Народното събрание да предоставим военна помощ на Киев. То обаче е с условия, които са и причината да бъде отхвърлено от САЩ.

Пентагонът за изтичането на класифицирана информация: Това е много сериозен риск за националната сигурност

„Вероятно сме казали, че сме готови да ги дадем, но преди това нека дойдат или новите Ф-16, или да ни предоставят втора ръка самолети. Тоест след повече от година”, каза Татарев. Думите му, че сме поставили неизпълними условия, подкрепи и полк. Владимир Миленски. Той посочи още, че изтичането на класифицираната информация е "добре режисиран сценарий".

„Интересът към българските самолети не е висок, тъй като те никога не са били модернизирани”, допълни още Тагарев.

 „Звучи малко абсурдно, че България е предложила своите самолети, предвид ясните изказвания на президента”, коментира журналистът Александър Велев. Той прозря журналистическа намеса. Според него достоверността на тези документи е под въпрос, като една част от тях вероятно целенасочено са излезли на бял свят.

„Ако това е вярна информация, тя може да има съществени последици за разузнаването. Това означава разкриване на източниците на информация, начините, по които са били прихващани комуникационните канали на руснаците. Може да се стигне и до хората, които са предавали тази информация”, посочи още Велев.

Експертът по национална сигурност проф. Румен Кънев също се усъмни, че България е възнамерявала да предостави МИГ-овете си на Украйна. „Това, което виждаме е смес от вярна и невярна информация”, посочи Кънев.

Повече гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.