NOVA потърси мнението на експерти

NOVA потърси мнението на експертите - какво от бюджета депутатите могат да променят между първо и второ четене. Какво ще се случи, ако се сбъдне заканата на „Продължаваме Промяната” да отхвърлят план-сметката на първо четене и да го върнат на служебния кабинет.

Основните хипотези за бъдещето на проектобюджета са две. Първата - промяна на основните параметри между първо и второ четене. Така, разпределението на парите в държавната хазна може да се преработи и дефицитът да бъде намален, категорични са експерти.

Бюджет 2023: Ще го върнат ли депутатите на МС (ОБЗОР)

Сметките на специалистите сочат, че депутатите могат да свият редица разходи, за да коригират бюджетната рамка. Но всяка мярка ще има социална цена - като отлагане или спиране на индексацията на пенсиите, съкращения в държавната администрация или редуциране на социалните разходи.

Хипотеза 2 - на първо четене разчетите на служебния кабинет да не срещнат подкрепата на народните представители. След отхвърляне на текстовете те се връщат в Министерство на финансите, което  трябва да изготви нов проект с други параметри. Според експерти обаче това ще блокира напълно Бюджет 2023 и ще продължи да действа миналогодишният.

Възможно е страната ни да има балансиран бюджет, а план-сметката на държава да бъде преизчислена, категорични са експерти. Първата задача на депутатите според финансиста Стоян Панчев е да се орежат разходите.

„Може да отложим или да спрем индексирането на пенсиите, на различни заплати, за които държавата отговаря. Можем да повишим данъците. Да намалим щата в някои държавни учреждения. Да вземем повечето изкарано от държавни предприятия и да го извадим, вместо да го оставим те да инвестират, да го вкараме в бюджета и също така да премахнем част от инвестициите на правителството”, каза той.

Отхвърлят бюджета с 6,4% дефицит на първо четене, искат коригиран от МФ

Че парите в хазната могат да се подредят по друг начин, смята и икономистът Михаил Кръстев. „Редът може да се случи, когато се орежат тези социални разходи, когато се спре раздаването на пари на калпак, които бяха както по отношение на бизнеса за енергийни компенсации, така и във връзка с COVID”, допълни той.

Специалистите очертават различни сценарии, ако се стигне до предложението на Асен Василев и план-сметката на кабинета „Донев” бъде отхвърлена в пленарната зала.

„На мен ми се струва процесуално невъзможно да имаме внасяне на нов бюджет от страна на служебното правителство. Това е неправилно и мисля, че е юридически неиздържано. Ако бъде върнат, може да започне един танц между политическите партии и МФ. Ако дискусиите между партиите и Финансовото министерство достигнат до лятото например, то няма смисъл да се приема бюджет за 4 или 5 месеца до края на годината. Може да се продължи този бюджет, който сега функционира”, уточни Панчев.

Според експерти най-важното сега е народните представители да намерят правилната формула и подчертават, че намаляването на дефицита до 3% не е на всяка цена.

„Става въпрос за едно административно ограничение за евентуалното ни влизане в еврозоната. Там имаме доста по-сериозни проблеми, като инфлацията например. Дали ще спаднем до 3%, или не - няма голямо значение”, каза Кръстев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.