Мариана Балабанова е с левкемия и има нужда от кръводаряване

Музикантът Христо Балабанов - Кристо се бори за живота на майка си. Мариана Балабанова е с левкемия, лекува се в чужбина и има нужда от кръводаряване. Всичко започва с COVID.

Той говори за "футболизиране", говорейки за прехвърлянето на пациент със спешно състояние между различни болници. Майка му е логопед, помогнала на мнозина у нас и в чужбина. "Тя е много позитивен и всеотдаен човек, аз съм постигнал успехите си благодарение на нея. COVID отключва хронична левкемия. Оказва се, че има високи Д-димери стойности. Някои лекари ѝ казват, че това е нормално и е постковид. Явно е било симптом на предлевкемия или левкемия", разказа той. 

Рапърът Кристо с апел: Майка му има спешна нужда от кръводарители

По думите му няколко лекари си прехвърлят случая шест месеца, а след това тя развива втори COVID. "Благодарение на липсата на лечение кара втори път COVID, много тежко. Това води и до диагнозата остра левкемия. Има и още няколко тежки състония, за които има съмнение. Втрещени бяхме как толкова тежък пациент, който е неадекватен, в тежко физическо състояние, изписват я с високи тромбоцити. Единият лекар не искаше да ѝ взема костен мозък. Понеже буйства, я гонеха на психиатър. Той ѝ предписа лекарства, които предизвикват падане още повече на стойностите на левкоцити и тромбоцити", обясни Кристо.

Според него Мариана Балабанова е била прехвърляна между пет болници у нас, докато в Турция това не се случва. "В частни болници у нас ми казват, че нямат тромбоцити и я изписват, защото не знаят как да я лекуват. Това е върхът на цинизма в отношението към тежките пациенти. Има проблем с организацията на кръвните продукти у нас. След първия курс химиотерапия в Турция има подобрение, чакаме да видим дали ще се наложи трансплантация", заяви той. И допълва, че лечението може да струва от 200 000 до 500 000 евро. 

Хората, които искат да помогнат, могат да го направят на обявената дарителска сметка в социалната мрежа:

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.