9 май е може би най-важният ден в обществения календар и в историята на страната

Значително по-малкият военен парад по случай Деня на победата показа не само несигурността на Москва около възможността Украйна да извърши нападения, но и изчерпаните военните ресурси на страната заради конфликта, смятат политически анализатори.

9 май е официален празник в Русия, на който се отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората световна война. Това е може би най-важният ден в обществения календар и в историята на Русия, който съставя централна част от съвременната национална идентичност на страната.

Тази година военният парад на Червения площад в Москва и тържествата в цялата страна бяха значително по-малки от предишни години или изцяло отменени, като шест региона, сред които анексираният Крим, и най-малко 20 града спряха честванията.

Анализатори: Москва изпраща на бойното поле танкове от музеите

Във вторник в Москва военният парад беше по-малък, без прелитане на самолети или шествия на "Безсмъртния полк", които обикновено са мащабни публични събития в памет на загиналите във Втората световна война. Освен това на площада излязоха доста по-малко войници и военна техника, отколкото през предходните години.

Анализатори отбелязват, че на военния парад на Червения площад е бил показан само един танк, и то от времето на Сталин. "Трудно е да си представим по-подходящ символ на упадъка на руската военната машина от гледката на самотен танк от епохата на Сталин, който преминава през Червения площад по време на традиционното честване на Деня на победата на 9 май", коментира Питър Дикинсън, редактор на списание „UkraineAlert“ в Атлантическия съвет.

"През последните две десетилетия Владимир Путин използва Деня на победата, за да покаже съвременна Русия като военна суперсила, като във всеки годишен парад обикновено участват десетки най-нови танкове. Тази година обаче единственият показан танк беше модел Т-34 от времето на Втората световна война".

Парад в Русия за Деня на победата, Путин държа реч (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дикинсън отбеляза, че "неизбежно смущаващото отсъствие на танкове на тазгодишния парад по случай Деня на победата е широко интерпретирано като още едно доказателство за катастрофалните загуби на Русия в Украйна" - мнение, което беше подкрепено от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. В коментар в сряда, ведомството отбеляза, че "съставът на ежегодния парад на Деня на победата на Червения площад е подчертал предизвикателствата, свързани с материалната база и стратегическите комуникации", пред които е изправена руската армия 15 месеца след началото на войната в Украйна.

"Според съобщенията над 8000 души личен състав са участвали в парада, но по-голямата част от тях са били спомагателни, паравоенни сили и кадети от военните учебни заведения", отбелязва британското Министерство на отбраната в последната си разузнавателна сводка в Twitter, като добави, че "единственият личен състав от разгърнати формирования на редовните сили са били контингенти на Железопътните войски и Военна полиция".

Говорител на руското министерство на отбраната не беше открит за коментар, отбелязва CNBC.

Опасенията за сигурността бяха привидната причина за ограничаването на проявите по случай Деня на победата в Русия, като предполагаемата атака с дрон срещу Кремъл миналата седмица (за която Русия обвини Украйна и САЩ, но и двете страни отрекоха) послужи като предвестник и оправдание за по-малкото събитие.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА: „Безсмъртен полк” с шествие за Деня на победата (ОБЗОР)

Военните анализатори обаче отбелязват, че Кремъл вероятно е искал да избегне всяка възможност за публична критика на инвазията си, за която все още твърди, че е "специална военна операция" - единственото споменаване на война във вторник беше твърдението на руския президент Владимир Путин пред множеството на Червения площад, че "срещу нашата родина се води истинска война", въпреки факта, че Русия нахлу в съседна Украйна.

Отбелязвайки, че е бил показан само един-единствен "ретро танк" Т-34, министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че въпреки тежките загуби в Украйна, Русия е можела да изпрати повече бронирани машини, но "властите вероятно са се въздържали да го направят, защото искат да избегнат вътрешните критики за даване на приоритет на парадите пред бойните операции".

Дикинсън от Атлантическия съвет отбеляза също, че забраната на тазгодишните маршове на "Безсмъртният полк", които обикновено се радват на голяма популярност, когато руската общественост има възможност да почете паметта на своите близки, загинали през Втората световна война, "е още по-голям удар" и че Кремъл вероятно се е опасявал, че членове на семействата на руски войници, загинали в Украйна, биха могли да поискат да участват.

"Тъй като руските власти все още отричат катастрофалните последици от инвазията в Украйна, последното нещо, което Кремъл искаше, беше хиляди опечалени роднини да се съберат публично и да привлекат вниманието към мащаба на трагедията", отбелязва Дикинсън.

Украйна пък от своя страна бързо коментира малкия парад по случай Деня на победата в Москва. Официалният акаунт на украинското министерство на отбраната в Twitter се пошегува, че "съвременна руска военна техника може да се намери много по-лесно на изложбите на украински военни трофеи, отколкото на Парада на победата в Москва", а украинският депутат Олексий Гончаренко заяви в Twitter, че цяла Украйна се смее на един танк на Русия.

Украйна продължава да се дистанцира от сферата на влияние и орбитата на Русия и във вторник президентът Володимир Зеленски внесе в украинския парламент проектозакон, в който се предлага 8 май да бъде известен като "Ден на паметта и победата над нацизма във Втората световна война", а не като 9 май, както е в Русия и други бивши съветски републики.

Зеленски заяви, че оттук нататък 9 май в Украйна ще бъде известен като "Ден на Европа" и подчерта, че "ние ще отбележим нашето историческо единство - единството на всички европейци, които унищожиха нацизма и ще победят рашизма" - думата, която Украйна използва, за да опише "руския фашизъм".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.