Блокираха движението пред Централния софийски затвор

Надзиратели и служители в следствените арести излязоха на протест тази сутрин. Те настояват за връщане на 24-часовите смени на работа, както и 20% увеличение на заплатите. По думите им, липсата на достатъчно хора създава реален риск, както за сигурността на служителите в затворите, така и за лишените от свобода.

Според тях е нарушен смесеният режим на график и са се наложили 12-часовите дежурства, а служителите не могат да си ползват отпуските. По техни данни, средната заплата в сектора е около 1700 лева. От началото на годината само в Централния софийски затвор са напуснали 18 надзиратели. Кандидати за свободните щатове няма, а липсата на достатъчно хора създава реален риск както за сигурността на служителите в затворите, така и за лишените от свобода. Протестиращите блокираха движението пред Централния софийски затвор.

Служителите на затворите излизат на национален протест

В затвора в Пловдив работят 90 надзиратели. Според зам.-председателя на синдиката на служителите в затвора Къньо Кънев протестните действия не оголва охраната в затворите и арестите. "МП напълно игнорира нашите искания и трудности. Те отказват да водят някакъв диалог със служителите на затворите. Искаме промяна на работното време и графика, тъй като персоналът изнемогва. Дълго време се получава изтощение в надзирателите. Графикът сега е дневна, нощна и три дни почивка. Икономията на извънредния труд не идва от 12-часови смени, а от това, че се дават 24 часа смени в рамките на 5 дни, докато преди беше в рамките на 4", обясни той. 

По думите му когато има извеждане на обекти, се пращат хора от надзора, което е недопустимо, не се викат други надзиратели, които да застъпят и да обезпечат сигурността в затвора. Кънев смята, че реформата цели да спре отпуските, а има и отлив и недостиг на служители.

По информация на протестиращи от следствения арест 50 души са напуснали системата. Средното възнаграждение е 1300 лева, затова очакват ръст с 20%. До 10 дни ще имат национален протест, ако исканията им не бъдат изпълнени. 

В Бургас също на протест се събраха структурите на синдиката в затвора. "На протест сме, защото министърът е доволен от една реформа, която не работи. Служителите не могат да покрият постовете си, а разходите към общежитията са се увеличили двойно и тройно. Искаме и връщане на смесения режим на работа. От години нямаме извънреден труд. Искаме и подобряване на условията на труд, една трета от вратите на санитарните възли липсват, както и тоалетни, сега сме на клекала. Съоръженията за сигурност също трябва да се модернизират",  заяви Христо Георгиев. 

Демонстрантите подготвят писма, които да изпратят до европейския комисар до правосъдие и Комитета по изтезанията.

И в Ловеч надзиратели излязоха на протест пред най-големия по територия затвор у нас. Тук доживотни присъди излежават знакови лица. В тази връзка служителите на затвора в Ловеч, поискаха повече сигурност за себе си. 

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook