Подробности за заболяването споделя д-р Георги Желев

Кои заболявания на панкреаса и жлъчката могат да наложат оперативна намеса, разказва д-р Георги Желев в предаването за здраве „Пулс“ по NOVA NEWS. Той е виртуоз в лапароскопските операции на жлъчката, както казват пациентите му. Главен асистент към Катедра по гастроентерология на болница ИСУЛ.

Съветите на гастроентеролог за храненето по време на празници

„Наблюдаваме сезонност при голяма част от заболяванията. Около празниците има определен вид заболявания, които по-често ги срещаме и те са свързани с някои хранителни и питейни злоупотреби“, обяснява той.

Медикът разказа за свой пациент с дългогодишно страдание и с множество болкови кризи, който е оперирал. Мъжът чува за д-р Желев по телевизията и решава да му се довери. И не съжалява за избора си, тъй като именно той му помага след дълги години страдание.

Болката в гърдите - какви са причините и за какво да внимаваме

„Най-честите диагнози, в които се намесваме ние, са острият панкреатит, свързан с алкохолна злоупотреба, и острият холицистит – това е възпаление на жлъчният мехур. В около 45% острият панкреатит се дължи на съпътстваща жлъчно-каменна болест. В останалите 45% се дължи на злоупотреба с алкохол. Тези 10%, които остават, са поради ред други причини“, обяснява медикът.

Подробности за острия панкреатит и холицистита – гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.