Обучението се провежда в базата на Военномедицинска академия

Започна обучението на първата група лекари за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.  Кандидатите да работят на медицински хеликоптер са от 17 болници и 4 медицински центъра в цялата страна.

Обучението се провежда в базата на Военномедицинска академия. А кандидатите да работят на медицински хеликоптер в първата група са общо 50. Сред тях има анестезиолози, парамедици и акушерки. Отделно от тях обучение започнаха и над 40 медицински сестри.

Всички те са преминали през обстойни физически изследвания, като е проверено и психическото им здраве. Обучението ще продължи 10 дни, а завършилите го ще получат т. нар. "допуск" за работа на медицински хеликоптер.  Александър е специализант по „Анестезиология”. Решава, че иска да учи медицина, докато е в гимназията. Днес мечтае да се превърне в борден лекар на хеликоптер.

„Ако възникнат особени ситуации по време на полета какво трябва да предприемем?”, пита той обучаващия. И получава отговор: „Трябва да имате запас от медикаменти за кислород. И разчитате на монитора, за да следите жизнените показатели“.

Освен на монитора обаче във въздуха ще е нужно да разчита и на силна психика. „Смъртта, страданието. Това са неща, които ни взимат доста. Със сигурност е екстремно, вероятно и опасно, но си заслужава", твърди д-р Александър Фарфаров, обучаващ се за борден лекар.

Екипажът на медицинските хеликоптери ще се състои от четирима души – двама пилоти, лекар и медицинска сестра. Според специалистите ключови за изхода на акцията ще са първите 15 минути.

„Трябва да се проверят дишане, сърдечна дейност и кървене. В първата минута още лекарят трябва да е наясно какво трябва да прави“ + „Как се запазва самообладание в обстановка, която изисква бърза реакция, но при различни от условия от наземните? – работата е екипна, трябва да се разбират с поглед“, посочва д-р Мария Георгиева,борден лекар за авиомедицинска евакуация.

Очаква се първите медицински хеликоптери на лизинг да пристигнат у нас през лятото. "Почти съм убеден, че в началото на юли до средата на юли месец ще имаме хеликоптери, два хеликоптера с чуждестранни екипи с пилоти и с техници", категоричен е здравният министър д-р Асен Меджидиев.

А в края на годината България трябва да разполага и с първия си закупен хеликоптер. Основно изискване е апаратурата вътре да издържа на свръхнатоварване.
„Забележете, трябва да издържа до минус 9G. Ако се случи нещо, трябва да издържи и на такъв удар в земята закрепването. 9G – това е девет пъти претоварване“, твърди  проф. Любомир Алексиев, началник на катедра "Авиационна и морска медицина".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.