Съветът отложи изслушването на Борислав Сарафов

Висшият съдебен съвет ще разглежда предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор. Това решиха  кадровиците с 14 гласа "за" и 4 "против". За пръв път обаче Иван Гешев се възползва от правото си на адвокат, докато се обсъждаше допустимо ли е предложението на шестима представители на Прокурорската колегия. То е с мотив тежко нарушение на служебните задължения.

Гешев поиска отвод на членовете на ВСС, поискали неговото освобождаване

Обсъждането по същество и гласуването, според вътрешните правила на кадровиците, трябва да бъде в 7-дневен срок.

Междувременно ВСС отложи изслушването на Борислав Сарафов, който сезира съвета за незаконно направен запис между Иван Гешев и Йордан Стоев. Обвинител номер едно оповести част от разговора, за който твърди, че получил, след като той бил предаден на негова служителка.

„Всичко, което е между нас, не е показано”, уточни Стоев. Той категорично отрече не само да е автор на записа, но и чрез служителка на прокуратурата да го е предал на Иван Гешев.

„Прави се шоу, което беше със слабо актьорско изпълнение и още по-слаба режисура”, обясни Стоев.

Както се закани още в понеделник, Иван Гешев поиска отвод на шестимата представители на Прокурорската колегия, които първи поискаха оставката му. По думите му, нямали нито юридическо, нито морално право да участват в процедурата.

„Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се. Държа това са бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Една от тях е ВСС”, каза министърът на правосъдието Крум Зарков.  

Дебат с юридически твърдения, а не с декларации и публични изявления пожела Крум Зарков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.