Кадровиците отказаха да изслушат шефа на Следствието Борислав Сарафов

За трети път Висшият съдебен съвет ще решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. На заседанието си днес 14 от кадровиците решиха, че искането на шестима представители на Прокурорската колегия за отстраняване на Иван Гешев е допустимо.  Предложението им е с мотив тежко нарушение на служебните задължения.

Искане за отводи, процедурни хватки и над двучасов дебат предшестваха решението на ВСС. Следващият четвъртък за трети път главният прокурор трябва да чуе остава ли на поста си, или ще го напусне в средата на мандата. Според адвоката му документът е неясен и липсва конкретика какви точно служебни задължения е пренебрегнал главният прокурор.

Йордан Стоев: Записът, който Гешев представи, е прах, за да се отклони вниманието, това не съм аз

„Няма да участвам в нещо, което е предварително вероятно решено, и което обслужва, може би това, което определих като политическа мафия, и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност”, коментира главният прокурор. Именно изразът "политически боклук" стана причина и за второ искане за предсрочното прекратяване на мандата му. По настояване на самия Иван Гешев днес му беше връчено и то. Зад него застават четирима от шестимата вносители на първото предложение с мотив нарушаване на етичните норми. 

„Няма никакъв проблем, при условие, че на 5 юни второто предложение се приема от Пленума за редовно и допустимо, още тогава да се обсъди въпросът за присъединяването или обединяването на двете производства”, смята Боян Магдаличнев, представляващ Висшия съдебен съвет.

Ожесточен дебат предизвика и втората точка в дневния ред на кадровиците. Те трябваше да изслушат шефа на Следствието Борислав Сарафов и заместниците на Иван Гешев, след като Сарафов подаде сигнал за незаконно направен запис на разговор между главния прокурор и члена на ВСС Йордан Стоев. От обвинението разпространиха записа, в който се чува как Гешев и колегата му обсъждат евентуалното подаване на оставка на главния прокурор. Самият Стоев нарече това „шоуто, което беше със слабо актьорско изпълнение и още по-слаба режисура”.

В прокуратурата е постъпил сигнал срещу Делян Пеевски

Правосъдният министър Крум Зарков категорично заяви, че е крайно време да бъде разкрита истината за всичко случващо се. Той подчерта, че очаква да чуе какво наистина се е случвало. Според Стоев записът е манипулиран, но с мнозинство от 14 гласа кадровиците така и не пожелаха да изслушат подателя на сигнала Борислав Сарафов. Отново по процедурни причини.

По собствено желание Иван Гешев отговори на въпросите на ВСС, включително дали оказва натиск и образува проверки срещу поискалите оставката му. Главният прокурор каза, че е започнала проверка на Прокуратурата срещу депутата Делян Пеевски, но без да уточни защо, по какъв сигнал и откога.

Седмица преди решаващото заседание на Висшия съдебен съвет, Правната комисия в парламента прие на второ четене правилата в механизма за разследване на главния прокурор. С тях той може да бъде освободен с 13, а не както досега със 17 гласа. Правилата са приели от ГЕРБ-СДС и ДПС, а от ИТН са се въздържали.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.