Проверката прави Георги Георгиев в „На твоя страна”

Семейната почивка по морето ще бъде по-скъпа това лято. Минимум 1700 лв. трябва да отдели семейство с две малки деца за седмица на курорт по Българското Черноморие, изчисляват от Института за анализи и оценки в туризма. По-високи тази година са цените на нощувките, плажните принадлежности, храната и напитките.

Туристите ги очакват поне 30% по-високи цени на нощувките и средно с между 10 и 20% по-скъпи чадъри и шезлонги в сравнение с миналото лято. Очакванията са след 15 юни бюджетът за морска ваканция да набъбне с минимум 30% - както при нощувките, така и в менютата на ресторантите. От средата на юли – дори двойно, спрямо офертите от началото на сезона.

Още преди да стегне куфарите за семейната почивка това лято Атанаска Троплев прави списъка с основните разходи за ваканцията. Тази година заедно със съпруга ѝ и двете ѝ деца ще почиват на родното Черноморие.

С нейна помощ пресмятаме какъв бюджет ще е достатъчен за седмица в морските курорти у нас.  Първо преглеждаме офертите на хотелиерите. 

"При нощувките - разгледах различен тип настаняване, като има семеен тип хотел, където нощувките се движат между 100-130 лв./човек. В хотели три звезди със закуска сумата е 150-200 лв., като при по-високия клас хотели, които предлагат ол инклузив цените скачат вече към 250 лв./човек", посочва Атанаска. 

Сметката за нощувките зависи, както от категорията на хотела, така и от датите на почивка, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. 

Какъв бюджет трябва да подготвим за седмица море в началото и в пика на сезона гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.