Именно кадровият орган трябва да реши ще прекрати ли предсрочно мандата му

Главният прокурор Иван Гешев с три въпроса към Конституционния съд. Питанията му са за мандата и легитимността на Висшия съдебен съвет. Именно кадровият орган трябва да реши ще прекрати ли предсрочно мандата на обвинител номер едно.

Прекратяват ли се функциите на Висшия съдебен съвет с изтичането на мандата му, е първият въпрос, зададен от Иван Гешев на Конституционния съд. И това не е изненадващ ход, коментира пред NOVA преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров. Отговорът му предпоставя възможно ли е точно тези кадровици да уволнят Иван Гешев. Или има други начини, посочени в следващите два въпроса на обвинител номер едно.

Гешев с три въпроса към Конституционния съд

„Може ли само част от новоизбраните, а това са от професионалната квота на магистратите, заедно с тримата висши магистрати, да заседават, без да има парламентарна квота. И може ли в условията на изтекъл мандат те да разгледат искането за прекратяването мандата на главния прокурор”, обясни проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право.


Въпросите на Иван Гешев към Конституционния съд няма да спрат процедурата по предсрочното прекратяване на мандата му, категорична е адвокат Валя Гигова.

Каква е целта му?

„Най-вероятно да се говори и обсъжда въпросът, защото той всичко пречупва през призмата на личността си и изхожда единствено и само от себе си. Всъщност, този въпрос е изцяло институционален”, смята Валя Гигова.

И в хипотезата мандат да започнат само 11-те магистрати от професионалната квота, плюс тримата големи, които по право са членове на Висшия съдебен съвет, то пак няма да има нужните гласове за освобождаване на главния прокурор.

„Те са 14, Иван Гешев не участва, остават 13. Значи единодушно да се произнесат, за да бъдат прекратени правомощията на главния прокурор”ы обясни проф. Пламен Киров.

„Ефект практически от искането за тълкуване на Конституцията няма да има от гледна точка на това, че няма да бъде спряно искането по производството за отстраняването на главния прокурор”, Валя Гигова.

Вече два парламента дори не номинират свои представители за Висшия съдебен съвет, като на практика бламират старта на мандата му.

„Както се казва - това могат, това правят”, заяви проф. Киров.

„У нас се оказва, че истината е много трудна, истината изисква много усилия - да я кажеш, да я докажеш, да я поддържаш”, смяна Валя Гигова.

Ако Конституционният съд реши, че Висшият съдебен съвет може да функционира и след края на мандата му, срокът на работата му няма значение, казват юристите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.