Те ще са подобни на тези върху кутиите с тютюневи изделия

Ирландия стана първата държава в света, която задължи производителите на спиртни напитки да поставят предупредителни надписи върху тях за вредата от алкохола.

Ирландският закон предвижда върху бутилките с алкохол да се появят надписи, подобни на тези върху цигарите, с които се предупреждава, че пиенето причинява чернодробни заболявания, вреди на плода по време на бременност и е пряко свързано с фатални ракови заболявания. Приемането му предизвика доста разгорещен дебат в ЕС. Девет държави открито се обявиха срещу него. Италия даже нарече „нечестен” опита на Дъблин да сравнява вредата от алкохола с тази от цигарите, тъй като пиенето на по една чаша вино по време на хранене дори е полезно за здравето. Европейската комисия обаче даде зелена светлина на Ирландия да въведе предупредителни надписи върху алкохола. Макар вече да не е част от ЕС, Великобритания също обмисля редица мерки срещу увеличаващата се консумация.

Инфлуенсър почина след клип, в който пие китайски спирт

Ирландският здравен министър Стивън Донъли пусна в социалните медии клип как подписва закона за новите етикети на алкохола, с което даде старт на 3-годишен гратисен период за пълното им въвеждане в страната. Публичният му акт получи голям отзвук и в съседна Великобритания. В британския парламент имаше обсъждане какво да се предприеме срещу вредното пиене.

„За мен поставянето на минимална цена на алкохола не е вълшебно решение. Имаме нужда от много неща – от данъци върху алкохола, за които вече стана дума, имаме нужда от минимална цена, от ограничения върху рекламите, тъй като със сигурност трябва да предпазим децата от това да бъдат облъчвани от алкохолни реклами. Изобщо не е добре десетгодишни да знаят имената на различни марки алкохол, тъй като те са разлепени на видно място от любимия им футболен отбор”, коментира Алис Уайзмън, регионален директор в британското здравеопазване.

СЗО: 9 от 10 страни, в които се пие най-много алкохол, са в ЕС

След като приветства радикалния подход на Ирландия за справяне с проблема, Световната здравна организация разпространи данни, които показват, че девет от десет държави, в които се пие най-много алкохол, се намират в ЕС. На първо място е Чехия, Ирландия е шеста, а България – осма.

Има над сто болести, които са свързани с алкохола, алармира хепатологът и специалист по чернодробни заболявания професор Иън Гилмор. „Тази, за която хората знаят, е цироза на черния дроб. Но това, което хората не знаят, е, че алкохолът е силно свързан със седем вида рак. Два от тях са особено разпространени – рак на гърдата и на дебелото черво”, допълни специалистът.

Производителите на алкохол се притесняват, че и други държави могат да последват примера на Ирландия, точно както се случи с цигарите. Тя първа въведе забрана за тютюнопушене в закрити помещения преди 19 г.

Еврокомисията трябва по-късно тази година да представи своите планове за борба с рака, отнасящи се до употребата на алкохол. Англия вече обяви, че ще увеличи от август акциза върху спиртните напитки, което ще прибави около 44 пенса върху цената на бутилка вино. Шотландия въведе минимални цени върху алкохола, за да го направи по-малко достъпен за хората.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.