Дали процедурата ще започне още тази седмица така и не стана ясно

В четвъртък Висшият съдебен съвет ще решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Такава точка ще бъде включена в дневния ред на кадровиците, след като днес с 16 гласа „за” те приеха двете искания за уволнението му да бъдат разгледани съвместно.

Дали на практика процедурата ще започне още тази седмица така и не стана ясно, защото членовете на Съвета до последно не постигнаха консенсус за процедури и срокове. Самият Иван Гешев хвърли нова порция обвинения.

„Юридически основания според мен няма и това е ясно на всеки първокурсник. А моралните вече аспекти и особено моралните аспекти, свързани с независимостта на съдебната власт, ясно е, или поне за мен, че най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ”, каза обвинител номер 1.

„Важни са крайните решения и какво следва след тях. Това ще е дълъг процес, но, надявам се, оздравителен”, коментира правосъдният министър Крум Зарков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.