Сирените за въздушна тревога бяха активирани в цялата страна

В ранните часове на днешния ден сирените за въздушна тревога бяха активирани в цяла Украйна, като официални лица в Киев съобщиха, че системите за противовъздушна отбрана са свалили над 20 ракети само в района на столицата. Засега не се съобщава за жертви.

Междувременно, украинските сили са напреднали на източния фронт, около Бахмут, обяви Киев. Заместник-министърът на отбраната Хана Малиар описа града като "епицентър на военните действия", но не каза дали е започнала дългоочакваната контраофанзива.

Отделно, руските военни съобщиха, че са отблъснали нова атака в района на Донецка област в понеделник. От месеци Бахмут е в центъра на ожесточени битки. Той има малка стратегическа стойност, но е важен символично както за Киев, така и за Москва. В редовното си обръщение президентът Зеленски похвали украинските бойци в Бахмут.

"Благодарен съм на всеки наш войник, на всички наши защитници, които през този ден ни дадоха новините, които чакахме. Браво, войници в района на Бахмут! Виждаме как Русия реагира истерично на всяка наша стъпка там, на всички позиции, които сме заели. Врагът знае, че Украйна ще победи. Те го виждат. Усещат го благодарение на вашите удари, бойци, особено в района на Донецк. Благодаря ви за това", заяви президентът на Украйна Володомир Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.