Той ще действа до края на месец юли

Удължаването на бюджета вече е факт. Това стана, след като депутатите одобриха допълнителен срок за събиране на приходи и извършване на разплащания. Така бюджетът ще действа до края на месец юли.

Ако рамката не беше удължена, утре държавата можеше да изпадне в правен и финансов вакуум. След решението на депутатите последва анонс - Министерството на финансите се захваща незабавно да направи Бюджет 2023.

ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА: Асен Василев обеща нов бюджет до края на юли (ОБЗОР)

Първият етап от удължаването на бюджета започна с дебат защо се е стигнало дотук и кой носи вина шест месеца държавата да няма финансова рамка.

„Никъде в закона не пише, че трябва да има правителство, за да има бюджет. Виждали сме, че не е така. Със същия успех служебният финансов министър можеше да се оправдае с времето, с магнитните бури, с ретроградния Меркурий”, каза Венеция Ангова от ПП-ДБ.

„Това, че в края на миналата година не приехме редовен закон за бюджета е едно от най-важните неща, които направихме, защото ние спасихме по този начин България”, смята Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

Депутатите приеха единодушно допълнително удължаване на бюджета (ВИДЕО)

Вместо да обсъждат удължаването, дискусията премина в спорове как трябва да изглежда не само Бюджет 2023, а и този за догодина.

„Най-важната цел е 3% дефицит или по-важната цел е на каква цена”, коментира Йордан Цонев от ДПС.

„С това решение да отворим вратата, но да свършим работата докрай, което означава нормално внесен бюджет за 2024 година до края на октомври, нормално минал през парламента до декември и най-после да влезем в една година с приет бюджет”, поиска Георги Ганев от ПП-ДБ.

Последва и обещание скоро да има финансова рамка: „Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в Народното събрание, така че да има достатъчно време той да бъде приет и обнародван до 31 юли тази година”, каза Асен Василев.

Василев: МФ поема ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в НС

Точно с бъдещите бюджети в кулоарите, Василев обясни връщането на Румен Спецов начело на Приходната агенция. „Назначаваме екипа, който успя 2021 г. да събере 7,9 млрд. лева повече, отколкото беше заложено в заварения бюджет”, уточни финансовият министър.

Завръщането на Спецов обаче не се харесва на ГЕРБ-СДС. „Моят коментар би бил личен, не ангажирам парламентарната си група. След всичко, което беше изнесено като данни, че Румен Спецов е продал фирма с огромни задължения към бюджета, към Агенцията за приходите, смятам за абсолютно недопустимо отново да заеме този пост”, посочи Десислава Атанасова.

Така новото правителство има срок до края на юли да е решило или как да събере повече приходи, или как да ограничи разходите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.