Съветът ще разгледа второто внесено искане

Висшият съдебен съвет се събира отново днес, за да продължи с разглеждането на второто искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Днес се очаква да бъде изслушана зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Гешев: Ако се наведем сега, повече няма да можем да се изправим

Миналия четвъртък процедурата по първото предложение за отстраняването му беше прекратена. Шестима от членовете на Прокурорската колегия оттеглиха изненадващо искането си Гешев да бъде уволнен.

"Ще изслушваме още един свидетел. Надявам се – последен. Това е заместникът на главния прокурор г-жа Машева. Ще бъдат обсъдени нови доказателствени искания на г-н Гешев. Ако не бъдат допуснати, защото се счете, че са неоснователни, то до края на деня би трябвало процедурата да приключи", каза министърът на правосъдието Атанас Славов преди заседанието на ВСС. 

Той коментира и случая с осуетената от мъже с тениски на „Възраждане” прожекция на филм в кино "Одеон". "Има проверка на всички органи с правомощия по случая. Недопустимо е български граждани да бъдат ограничавани в законово упражняваните си права. Така, както е недопустимо депутати да бъдат ограничавани да се изказват от парламентарната трибуна. България не трябва да допусне формите на политическо насилие да станат обичайни за нашия политически процес. Това е въпрос на запазване на демократичните ценности", посочи правосъдният министър.

„Не само ние, магистратите, членовете на ВСС, но и всеки един българин, ако сега се наведе, вече няма да може да се изправи. След като се провежда това – от опита за убийството ми до политически инсцениран опит за отстраняването ми в нарушение на всякакви основни правни принципи спрямо главен прокурор, представете си какви гаранции има един обикновен магистрат или всеки българин. Опасността е да се върнем във времената, когато ни управляваше една тричленка или петчленка, наречена политбюро. Вярвам в колегите си, в съдебната власт, в членовете на ВСС, че няма да влязат в политическия график на Пеевски, на Борисов”, заяви Иван Гешев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.