Решението беше взето на заседание в понеделник

Главният прокурор Иван Гешев беше освободен от поста си. Това стана с подкрепата на 16 членове на Висшия съдебен съвет, против гласуваха четирима - двама от Съдийската и двама от Прокурорската колегия.

Как се стигна до решението

След 10-часово заседание в понеделник, кадровиците успяха да освободят в средата на мандата му Иван Гешев от поста „главен прокурор” .

„Има взето решение на ВСС. Оттук нататък решението на Пленума се изпраща незабавно на президента. Радвам се, че със силата на аргументите имаме решение, което ще устои на последващи проверки”, заяви правосъдният министър Атанас Славов.

„Аз не съм се родил главен прокурор, казвам ви го искрено и приятелски. Нито ще умра главен прокурор”, каза обвинител номер 1.

Иван Гешев - между прокуратурата и политиката (ВИДЕО)

Олга Керелска и Вероника Имова от Съдийската колегия, както и Евгени Иванов и Пламен Найденов от представителите на обвинението във ВСС, гласуваха „против” освобождаването на Гешев.

„Нека спрем предстоящия преврат за узурпиране на съдебната власт. Не я подарявайте в ръцете на жадни за пари и власт представители  на структури, извън съдебната власт”, апелира Вероника Имова от Съдийската колегия.

„Цялото му поведение е насочено към постигането на конкретна политическа цел. Инструментариумът на наказателния процес се използва като агресивно средство за постигане на политически цели”, посочи председателят на ВКС Галина Захарова.

Славов за освобождаването на Гешев: ВСС взе безпрецедентно решение

Изразът „политически боклук”, използван от Гешев по отношение политическата класа у нас, се оказа достатъчен мотив за четирима кадровици, за да убедят колегите си, че това е уронване престижа на съдебната власт.

„Разочарован съм от поведението на г-н Гешев. Казвам ви го съвсем откровено. Според мен един главен прокурор трябва да има друго поведение”, поясни Огнян Дамянов от Прокурорската  колегия.


Решението на ВСС се изпраща незабавно на президента, който трябва да издаде Указ за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста „главен прокурор”. Държавният глава обаче има право да откаже. До момента обвинител номер едно е сезирал Конституционния съд, че този състав на кадровия орган е с изтекъл мандат и не може да взема решение за освобождаването му.

„Делото още не е допуснато, то е образувано, но не е допуснато, не е основание за държавния глава да спре процедурата. Още повече, не мисля, че е валидно основанието, при висящо дело в Конституционния съд, да се спира подобна процедура”, подчерта правосъдният министър.

МС: Освобождаването на Гешев е само една стъпка от съдебната реформа

Гешев напусна заседанието още по обяд заради пътуване до Страсбург, където ще бъде изслушан в Европарламента по темата „Барселонагейт” и кюлчетата със злато.

„Вярвам в колегите си, в съдебната власт, в членовете на Висшия съдебен съвет, че няма да влязат в политическия график - графикът, може би, на Делян Пеевски и Бойко Борисов”, поясни главният прокурор.

В четвъртък се очаква Гешев да направи изявление пред нацията през ефира на обществената телевизия.


В Съвета бяха внесени две предложения за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май. 

Второто предложение е заради нарушения на Етичния кодекс, извършени от обвинител номер 1. На пресконференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и заяви, че е "ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание". 

ВСИЧКО ЗА ОТСРАНЯВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.