Главният прокурор напусна заседанието по обед

Пленумът на ВСС започна разглеждането по същество на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Процедурата започна по предложение на четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване на Гешев от 15 май по време на пресконференция, на която той използва израза „политически боклук”, с което според тях се уронва престижът на съдебната власт.

Предстои вносителите на предложението и членове на съвета да изкажат мнение по представените доказателства. 

ВСС решава за освобождаването на Гешев

Според приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор става с подкрепата на 13 от членовете на ВСС. След решението на Съвета указът отива при президента, който има право да не го подпише, но само веднъж.

Гешев напусна заседанието около 12:00 ч., за да пътува за Страсбург, където утре ще бъде изслушван в Европейския парламент. Заедно с него си тръгна и адвокатът му Радостина Томова. Гешев обясни, че иска лично да присъства на цялото заседание на Пленума и да упражни правото си на лична защита.

При дебата след напускането му кадровиците се разделиха в мнението си дали заседанието по процедурата трябва да продължи в отсъствието на Гешев, или да се отложи за друг ден. Според няколко от членовете на Съвета главният прокурор „шиканира” процедурата, докато останалите отбелязват, че той има право на лична защита.

Гешев поиска социологическо проучване и етимологичен анализ заради израза „политически боклук”

Впоследствие Пленумът на ВСС реши да продължи днес с процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор. В подкрепа на решението гласуваха 13 от членовете на ВСС, а седем бяха против.

Членът на ВСС Севдалин Мавров заяви, че отказва да участва в процедурата и няма да гласува. По думите му се нарушава Конституцията и правото на защита, след като заседанието продължава в отсъствието на Гешев. Друг член на Съвета - Вероника Имова, заяви, че Гешев и неговият адвокат трябва да бъдат изслушани и да присъстват при взимането на отношение по същество в процедурата. Тя припомни заявката на Гешев да присъства лично. Според нея продължаването на процедурата в негово отсъствие е „недопустимо и чудовищно нарушаване на Конституцията”.

ВСС реши с 14 гласа против да не прегласуват взетото решение да продължи заседанието по процедурата. Петима гласуваха „за”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Константин Костов, БТА