Какво предвижда процедурата

След като 16 от членовете на Висшия съдебен съвет казаха „да” за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, решението им незабавно се изпраща на президента Румен Радев.

„Актът на Висшия съдебен съвет, с който се предлага освобождаване на един от тримата големи, е подготвителен. В този смисъл, г-н Гешев все още не е още освободен от длъжността „главен прокурор”, посочи преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Депутатите започват дебат за премахването на фигурата главен прокурор

Краят на мандата официално ще настъпи, когато и държавният глава издаде Указ за предсрочното освобождаване от длъжност. Конкретен срок за това обаче няма

„Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в напълно разумен срок”, смята министърът на правосъдието Атанас Славов.

Ако президентът не намери основание за издаване на указ, той може да върне решението на ВСС, но само веднъж. След това кадровиците трябва да го прегласуват и ако отново освободят Иван Гешев от поста, държавният глава е длъжен да подпише указа за предсрочно прекратяване на мандата му.

„Не бързаха кадровиците, бързаха тези, които стоят зад тях. Които им наредиха да проведат тази процедура по възможно най-спешния начин”, коментира адвокат Людмил Рангелов.

Президентството: Разглеждаме предложението на ВСС за отстраняване на Гешев

Междувременно, Гешев попита Конституционния съд дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат може да го освободи предсрочно. Според източници на NOVA това питане все още не е обсъдено за допустимост и няма яснота кога ще бъде дебатирано по същество. Ако върховните магистрати допуснат делото за разглеждане, това може да забави подписването на указа от президента.

„Конституционният съд няма формално срок, в който да се произнесе. Може да станем свидетели на бързото му произнасяне”, смята Киселова.

„Това, което се случва с главния прокурор, според мен ще има рефлекс в политическата сфера на най-високо ниво”, е мнението на Рангелов.

Възобновяване на стари дела и разследвания с допълнителни факти за корупция по високите етажи на властта, а не искане на още депутатски имунитети, прогнозира адвокатът.

„Държал ги е като една своеобразна гаранция за своята позиция, на която се намира. Но се оказа, че не са достатъчни, за да спрат действията срещу него. Това не е търговия с влияние, това е директно управляване на съдебната власт от политическата власт”, допълни Рангелов.

Гешев за отстраняването си: Ще изчакам решенията на Радев и на КС

За тесни връзки между политика и прокуратура заговориха и част от кадровиците във ВСС по време на дебата за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор.

„Аз мисля, че той ще се впусне в политиката. Това е мое мнение. Надявам се политиката и прокуратурата никога да не са били заедно. Но, за съжаление, в последните дни някак се сближиха. Надявам се правото винаги да е различно от политиката”, каза Огнян Димов от Прокурорската колегия.

Ако указът за освобождаването на Гешев бъде подписан, то той не може да го атакува пред Конституционния съд. От момента, в който указът бъде парафиран, Иван Гешев вече не е главен прокурор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.